Verklein die ecologische pootafdruk en maak je hond vegetariër
- Nieuws
- Verklein die ecologische pootafdruk en maak je hond vegetariër
In 2024 werden in Europa alle warmterecords verbroken. De grenzen van wat onze planeet aankan, komen in zicht. We weten het: het roer moet om. We moeten minder vliegen, minder vlees eten, minder verspillen en minder plastic gebruiken. Er is één ding waar je misschien nooit over hebt nagedacht: de kilo’s vlees die je trouwe viervoeter elke week voorgeschoteld krijgt. "Het is zo’n enorme industrie", zegt Jan van Poppel in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
In een nieuw seizoen van het tv-programma Wat Houdt Ons Tegen wordt onderzocht wat nodig is om het tij te keren. In een van de afleveringen stuiten ze op een grote bron van vervuiling: het voer van je huisdieren. Het zijn vooral honden die onnodig veel vlees eten, namelijk "tussen de 3 en 10 keer meer vlees dan een mens op jaarbasis", vertelt Jan van Poppel, journalist en maker van het programma. En dat terwijl honden prima door het leven kunnen als vegetariër. "Als je dat even in perspectief zet wat die vleesindustrie betekent voor ons milieu en ons klimaat, dan is dat nogal een impact."
Milieu-impact
"Ik heb er ook nooit bij stilgestaan tot een paar maanden terug", zegt Jeroen Smit, die ook meewerkt aan het programma. Zijn hond, een Flat-coated retriever genaamd Scott, consumeert zo’n 70 kilo vlees per jaar. Hoeveelheden die dus echt ergens over gaan. "Daar dacht ik ook niet over na tot dit onderwerp op tafel kwam." Door deze bevindingen is Smit zijn hond andere dingen gaan voeren, zoals brokjes gemaakt van groenten. "Scott is ontzettend blij met wortel en courgette. Die duikt er echt op."
En het kan dus ook, een volledig vegetarische hond. Dierenartsen onderschrijven dat dit geen kwaad kan. Toch voelt dit voor veel mensen onnatuurlijk. "Het is ook interessant waarom dit soort gedachten bestaan", zegt Van Poppel. Het lijkt een collectieve overtuiging dat vlees beter is voor honden, gevoed door marketing. "Bij de dierenarts begint het al", legt hij uit. Flyers en borden van dure non-vegetarische voermerken voor dieren. En ook in de supermarkt is het aanbod aan vegetarische opties schaars. "Het zijn van die diep ingesleten patronen", zegt Smit.
Vraag en aanbod
Dat er weinig vegetarische opties zijn, komt omdat er ook weinig vraag naar is. "Waar we nu toe oproepen is om je hond af en toe vegetarisch te laten eten, zodat die industrie ook wordt geprikkeld om wat meer vegetarische opties in de schappen te leggen", legt Smit uit. Door marktwerking zal de prijs dan dalen. "Plantaardig eiwitten zijn uiteindelijk goedkoper dan dierlijke eiwitten."
Het kan een makkelijkere manier zijn om iets bewuster te leven. "We hebben 1,8 miljoen honden in Nederland en bijna 3 miljoen katten. Die eten heel veel vlees", zegt Van Poppel. Honden zouden helemaal vegetarisch kunnen leven en ook katten hebben lang niet zoveel vlees nodig als ze op dit moment naar binnen schuiven. Zeker voor katten met overgewicht is het juist gezond om af en toe dat stukje vlees te laten staan.
Het hele roer omgooien is niet nodig, maar af en toe dat vleesje laten staan kan geen kwaad. En misschien geeft dit ergens ook wat hoop. "Iedereen wil toekomstperspectief, en dat is wat er op dit moment in politiek Den Haag mist. Het wordt vooruitgeschoven, vooruitgeschoven en vooruitgeschoven", zegt Van Poppel. "Wij proberen met dit programma weer wat toekomstperspectief te bieden. Het is niet met de vinger wijzen."
De uitzending is op dinsdag 29 april om 21:00 uur te zien op NPO2.