Binnenland
WNL

Hoger beroep door Ali B. is 'heftig' voor slachtoffers: 'Ongelooflijk veel victim blaming'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoger beroep door Ali B. is 'heftig' voor slachtoffers: 'Ongelooflijk veel victim blaming'

Van succesvol rapper en knuffelmarokkaan naar veroordeeld verkrachter. De rechtbank acht bewezen dat Ali B. schuldig is aan verkrachting en poging tot verkrachting. B. moet twee jaar brommen in de gevangenis. Zijn advocaat gaf al vrij snel aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. "Dat is heel heftig", reageert oud-rechter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

#29 - Het Misdaadbureau: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee: erkenning voor slachtoffers (S03) - Het Misdaadbureau

Van sommige feiten is de rapper vrijgesproken, omdat dit onvoldoende steunbewijs had. Toch is advocaat Ruth Jager, die slachtoffers Naomi en Ellen ten Damme bijstaat, tevreden met de uitspraak, vertelt onderzoeksjournalist Noa van Oostrom die aanwezig was bij de zitting. "Zij heeft beide vrouwen na de zaak gesproken. Zij geven aan dat het een stuk erkenning is."

De slachtoffers van B. geven alledrie aan zich door de rechtbank serieus genomen te voelen, ondanks de vrijspraak op enkele feiten. "Voor slachtoffers is een zitting ook een belangrijke fase in hun herstel", zegt Jansen.

Strafrechtadvocaat Maartje Schaap stond slachtoffers bij in de zedenzaak rond acteur Thijs Römer. Ze vertelt dat een gevangenisstraf niet per se nodig is om genoegdoening te ervaren als slachtoffer. Dat de zaak inhoudelijk wordt behandeld is vaak al voldoende voor hen. "De erkenning wordt gegeven op het moment dat de verdachte wordt gedagvaard. Dat is hoe ik dat vaak ervaar naar wat cliënten mij vertellen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoger beroep

De advocaat van B. geeft aan dat de rapper "erg teleurgesteld is over het vonnis, omdat hij ervan overtuigd is dat hij onschuldig is", vertelt Van Oostrom. Dat de advocaat van B. nu een hoger beroep aankondigt kan dan ook als een harde klap aankomen bij de slachtoffers, denkt Jansen: "Dat is heftig".

Een proces is voor slachtoffers in een zedenzaak enorm intensief. Door het aangekondigde hoger beroep moeten de slachtoffers het hele proces van de strafzaak opnieuw doormaken. "Dan zet je het herstel toch weer even ver van je weg, omdat je denkt: er komt nog een keer zo'n ronde waar ze toch weer het spreekrecht op zich nemen", vertelt Jansen. "Wat best ingrijpend is en waar ze nóg een keer het verhaal vertellen."

Houding van B. in rechtszaal respectloos naar slachtoffers

De vele media-aandacht heeft ook niet altijd goed geholpen voor de slachtoffers. "Hen wordt altijd wel gevraagd of ze gefilmd mogen worden, maar in de zaak van Ali B. zag ik toch twee slachtoffers om hun motiverende redenen hadden besloten om daar helemaal niet te zijn. Omdat ze dachten: we weten niet wat allemaal over ons heen komt", merkt Jansen op.

Jansen hekelt ook de houding van B. in de strafzaak. Volgens de oud-rechter leek het veelal op een strijd tussen de verdachte en het slachtoffer. "Er is ongelooflijk veel victim blaming. Een slachtoffer neemt wel een enorme stap om dit verhaal te vertellen en zich zo bloot te geven. Dan kun je er in ieder geval respectvol mee omgaan."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie