Pilot vogelgriepvaccinatie gestart bij kippen: 'Tot zover geen aanleiding dat vaccin in eetproducten komt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pilot vogelgriepvaccinatie gestart bij kippen: 'Tot zover geen aanleiding dat vaccin in eetproducten komt'

De vogelgriep gaat met enige regelmaat rond in Nederland. Daardoor moesten vanaf 2021 er alleen al in ons land ruim 7 miljoen dieren worden gedood. De huidige uitbraak zorgt echter voor een wereldprimeur: vanaf vandaag start er een pilot waarbij kuikens op een pluimveebedrijf kuikens gevaccineerd worden tegen het virus. "Hoe meer ruimte deze virussen krijgen, hoe meer kans dat er iets geks gebeurt", vertelt viroloog Marion Koopmans bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Als de pilot succesvol is, gaan andere pluimveebedrijven ook hun kuikens en kippen vaccineren tegen de vogelgriep. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan andere vaccins tegen het virus, onder andere bij de Wageningen Universiteit. Kim Bouwman, coördinator van dat onderzoek, geeft aan dat de bijwerkingen voor de kippen "nihil" zijn. "Er zijn geen ziekteverschijnselen, in tegenstelling tot de groep die wel het vogelgriepvirus heeft."

Bescherming

"Tot zover hebben we geen aanleiding dat het vaccin in de eetproducten komt", gaat Bouwman verder. Bovendien zou het uitrollen van de vaccinatie "bescherming bieden" aan de gehele pluimveesector, meldt de coördinator van het onderzoek. Ook viroloog Marion Koopmans denkt dat het een 'goede oplossing' is.

Overslaan op anderen

In de Verenigde Staten is de vogelgriep al overgeslagen op koeien en mensen. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Koopmans. "Hoe meer ruimte deze virussen krijgen, hoe meer kans dat er iets geks gebeurt."

Andere symptomen

De vogelgriep komt van wilde vogels, maar die kunnen niet geënt worden, legt Gerrit de Boom, medewerker bij de dierenambulance in Vianen, uit. Bovendien verandert het virus met de tijd. "We zien zeker symptomen veranderen. Het waren eerst de blauwe ogen, maar die zijn er niet meer." De Boom geeft aan dat de dierenambulance let op "het schudden van de kop, pikken in de grond, lamlendig gedrag, stoppen met eten, afzonderen van de groep, dat soort dingen."

Volgens De Boom is er een 'meldingsmoeheid', omdat mensen denken dat het virus niet zal doorzetten. "Vogelgriep is een vervelende ziekte die over kan slaan op mensen. Daar moeten we gedegen rekening mee houden. Als je onderliggend leed of een wondje hebt en je komt ermee in aanraking, is dat een gevaar. Dat moeten we niet bagatelliseren."

Financiële schade

Bovendien blijft het virus "12 maanden van het jaar" rondgaan, meldt De Boom. "We moeten heel attent blijven." Voor Pieter Sijbesma, biologisch pluimveehouder, is het dus ook een groot probleem. "Je wil je dieren in leven houden en de financiële schade is niet gering. Dat wil je niet meemaken."

Maar Sijbesma weet niet of er wel draagvlak is onder consumenten om producten te kopen waar dit vaccin bij is gebruikt. "Als men roept dat ze het niet kopen als het gevaccineerd is, dan houdt het op." Volgens de bioboer is het aan de politiek om de inentingen op gang te krijgen.

Mechanisch

Beller Pietje Sligcher stelt dat het einddoel van de virusbestrijding niet de juiste is. "Al die boeren vind ik tragisch dat ze geen verbinding hebben met wat levend is. Het is een productiebedrijf geworden, het is mechanisch. Dat vind ik tragisch." Luisteraar Hannah de Vries vindt het juist "ontzettend goed" dat dit uitgerold wordt. Tegelijkertijd vindt De Vries dat het ook tijd voor verandering is binnen deze sector. "We moeten anders gaan kijken naar kippen houden, los van vogelgriep."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie