Het schorre geluid van een houtduif
- Nieuws
- Het schorre geluid van een houtduif
Deze week in de cursus Vogelzang van Vroege Vogels: de houtduif. Met z’n lompe lichaam is de houtduif, de grootste en ook de meest voorkomende duif van Nederland. Een volwassen houtduif heeft een witte vlek in de nek, een brede roze borst en een zeer kenmerkende witte streep op de vleugels. Deze streep onderscheidt de houtduif van de stadsduif en de holenduif. Jonge houtduiven hebben nog geen witte halsvlek.
Eenvoudig lied
Een willekeurige duif herkennen is niet zo moeilijk: die roept een variatie op 'roekoe'. Je weet dat het om een hóutduif gaat, als ie, schor en laag, vijf keer een ‘oe’ roept, met de klemtoon op de tweede noot.
Duiven kunnen tellen en de houtduif kan het verst tellen. Die komt tot vijf.
Beluister de reportage met Dick de Vos en Henk Meeuwsen:
Cursus Vogelzang: houtduif
Kenmerken zang van de houtduif
- Eenvoudig lied
- Vijf noten
- Schor en laag
- Klemtoon op de tweede noot
- Ezelsbruggetje: o-póe is dóód, m'n / o-póe is dóód, m'n / o-póe is dóód, m'n.
Om de aandacht van een vrouwtje te trekken loopt het mannetje al buigend achter een vrouwtjes. Het geluid van de houtduif tijdens zo’n buigceremonie is een tweede zangtype en klinkt nog iets heser.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Maar het meeste kabaal maakt de houtduif bij het opvliegen doordat de vleugels boven en onder het lichaam tegen elkaar klappen.
Luister ook naar:
- Pimpelmees
- Winterkoning
- Spreeuw
- Hoeveel vogels herken jij? Doe de vogelzangquiz
- Meer te vinden op Cursus Vogelzang 'Wat hoor ik'
Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.