Is de 1 aprilgrap nog wel van deze tijd? 'Met zoveel nepnieuws is het moeilijker vol te houden'
- Nieuws
- Is de 1 aprilgrap nog wel van deze tijd? 'Met zoveel nepnieuws is het moeilijker vol te houden'
Het is 1 april en dat betekent traditiegetrouw een hoop stunts, pranks en grapjes. Maar met de jaren lijkt er wat verandering in te komen, stelt etnoloog Peter Jan Margry in Trouw. Door "toegenomen sensitiviteit in de samenleving" zou de 1 aprilgrap de das omdoen. "In de huidige tijd van nepnieuws en desinformatie wordt het moeilijker om die 1 aprilgrap vol te houden," zegt Trudy Brandenburg-van de Ven, journalist bij Villamedia, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Volgens Brandenburg-van de Ven is de 1 aprilgrap ook aan inflatie onderhevig, vooral als gemeenten bijvoorbeeld blijven volhouden dat het geen grap is zoals onlangs gebeurde in Vlaardingen. Daar moest Café 't Mes van naam veranderen, omdat de gemeente een bewustwordingscampagne rondom steekincidenten had opgezet.
Voorwaarden
"Als je je eigen familie voor de gek wilt houden, prima. Maar houd het buiten de media. Het is vooral commercie geworden", stelt Brandenburg-van de Ven. Traditiedeskundige Ineke Strouken kijkt er anders tegenaan. "Het moet ludiek zijn, je moet kunnen zien dat het een grap is, de bedenker moet lol hebben, je moet het ook kunnen meten dat mensen er echt intrappen", noemt Strouken als voorwaarden voor een goede 1 aprilgrap.
Erfgoed
Strouken herinnert zich een stunt van het Raketijsje dat in 2013 zogenaamd uit de handel gehaald zou worden. Het ijsje kent veel fanclubs en Strouken ontving telefoontjes om het product op de Unesco-erfgoedlijst te krijgen.
Een andere grap die de traditiedeskundige is bijgebleven, is een grap van het blad Panorama, waarbij beweerd werd dat sperma van BN'ers te koop was in Duitsland. "Daar waren de BN’ers niet blij mee. Maar vooral niet omdat het zaad van de ene duurder was dan van de andere."
Hangt een geurtje aan
Seksspeeltjesbedrijf EasyToys en zuurgoedfabrikant Kesbeke hebben dit jaar de handen ineengeslagen en komen met een 'a-gurk', een vibrator in de vorm van een augurk. "Dat was leuk bedacht," vindt Claire van Helsdingen van Frankwatching. Verder zijn het vooral 'geurgrappen' die populair zijn bij de commerciële bedrijven, zegt Van Helsdingen. Zo had Dierenpark Amersfoort een grap over huisparfums die naar dieren ruiken en Albert Heijn een parfum die naar een croissant ruikt.
Bram van Dijk, COO van SportCity, stelt dat hun proteïnekroket-actie niet alleen ludiek is. "Die snackmuur hebben we wel echt neergezet en kroketten uitgedeeld." Volgens Van Dijk horen grapjes bij het leven. "Zolang het maar leuk is en aanspreekt," vindt beller Wim van der Ende.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!