Binnenland
NOS

Wat is de kans dat Tatasteel in IJmuiden moet sluiten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de kans dat Tatasteel in IJmuiden moet sluiten?

Tata Steel in IJmuiden ligt onder vuur. Gisteren stelde de omgevingsdienst van het Noordzeekanaal de staalfabriek een ultimatum. De dienst dreigt met een miljoenenboete, mogelijk zelfs met sluiting. Journalist Pieter Lalkens van het Financieel Dagblad vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Volgens de omgevingsdienst gaat er een boel mis bij Tatasteel in IJmuiden. Lalkens vertelt: "Het draait allemaal om twee kooksfabrieken, die heb je nodig voor de staalproductie." Kooks is steenkool die verwarmd is en vermalen. Daarnaast gaat het om veel te hoge uitstoot van giftige stoffen.

Mogelijke sluiting

"In de ovens, het zijn enorme fabrieken, wordt steenkool gegaard tot kooks. Als dat niet goed gebeurt, krijg je ongare kooks en komen er giftige stoffen vrij", vertelt Lalkens. "Dat mag niet volgens de omgevingsdienst, maar daar is Tatasteel het niet mee eens."

Tatasteel moet ervoor zorgen dat er geen ongare kooks wordt gemaakt, maar dat kunnen ze nog niet goed, vertelt de journalist. Daarom heeft de omgevingsdienst maatregelen genomen: als er binnen twaalf maanden geen verbetering komt, kan het zijn dat Tatasteel moet sluiten.

Snelle verandering binnen Tata?

Het plan van aanpak indienen binnen zes weken zou kunnen lukken, maar binnen korte termijn ingrijpende veranderingen doorvoeren, is lastig, stelt Lalkens. Zonder kooks kan Tatasteel geen ijzer maken, en dus ook geen staal. Daarnaast moet Tatasteel ook aan gas komen. Tatasteel zegt niet de middelen te hebben om dit in te kopen (kooks en gas). "Ze willen ook nog aan een vergroeningsproces beginnen en dat zadelt Tatasteel met een groot probleem op."

"Bij een van die kooksfabrieken zou de uitstoot twintig keer, in bepaalde stoffen, de norm overschrijden. Bij de andere fabriek was het zeker vijf keer", vertelt Lalkens.

Financieel zwaar weer

De dreigende boete van 27 miljoen euro is veel geld voor Tatasteel, stelt Lalkens. Hij vervolgt: "Tatasteel heeft het afgelopen jaar sterk verlies geleden. Iets meer dan een half miljard euro. Dit jaar draait het ook niet goed, de prijzen zijn laag en de vraag is laag". Uiteindelijk gaat de rechter zich over de zaak van Tatasteel buigen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie