'Alleen een campagnefilmpje op tv heeft weinig effect om rijden onder invloed tegen te gaan'
- Nieuws
- 'Alleen een campagnefilmpje op tv heeft weinig effect om rijden onder invloed tegen te gaan'
"Een geldboete voor rijden met drank op, daar baal je van. Je vloekt een keer heel hard en over een maand ben je het vergeten. Maar als je kans loopt om je rijbewijs te verliezen, dan heeft dat veel meer effect", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Duidelijkheid
"Niemand heeft de illusie dat als we alcohol achter het stuur helemaal verbieden er niemand meer in de auto zal stappen met drank op. Maar het geeft wel een hele duidelijke boodschap af dat die twee dingen niet samengaan", stelt Tertoolen. "Een volledig verbod op rijden met alcohol op voorkomt bovendien dat er onduidelijkheid is over hoeveel je nou wel of niet mag drinken."
Bovendien vindt de verkeerspsycholoog dat er veel onduidelijkheid is over de maximale 0,5 promille alcohol in je bloed waarmee je nog achter het stuur mag. "Die 0,5 promille stemt ongeveer overeen met twee glazen, maar die glazen zouden helemaal aan de voorwaarden moeten voldoen." Tegelijk veroorzaken twee glazen drank niet bij iedereen exact hetzelfde promillage in het bloed.
Meerdere maatregelen
Tertoolen stelt dat het effect van campagnes tegen rijden onder invloed lastig te bepalen is. "Mensen verwachten bij campagnes vaak een onmiddellijk gedragseffect. Maar dat is heel gering." Hij noemt campagnes vooral belangrijk als onderligger van allerlei andere maatregelen. "Mensen moeten goed weten waarom drank en rijden niet samengaan en ze moeten er heel vaak op gewezen worden dat het ongewenst is."
Video niet beschikbaar
'Alleen een filmpje op tv heeft heel weinig effect'
Tertoolen merkt op dat bewustwording door campagnes zijn beperkingen kent. "Als jij onder groepsdruk staat in een café, dan raakt die bewustwording weer snel op de achtergrond." Hij vindt dat je die bewustwording beter vasthoudt als het gepaard gaat met hele strenge handhaving. "Pas dan krijgt zo’n campagne zin. Alleen een filmpje op tv heeft heel weinig effect."
Recent stelde de VVD voor om mensen die rijden met teveel alcohol op zwaarder te straffen door het rijbewijs voorgoed in te nemen. Op de vraag of dit zou werken, reageert Tertoolen: "In principe is de pakkans de grootste beïnvloeder. Als je hele grote kans hebt om gepakt te worden, heeft dat het meeste effect. Maar we kunnen er niet voor zorgen dat iedereen gepakt wordt. Op dat moment wordt de aard van de boete belangrijker dan de hoogte ervan. Een geldboete, daar baal je van. Je vloekt een keer heel hard en over een maand ben je het weer vergeten. Maar als je een kleine kans hebt om je rijbewijs te verliezen, en dat is belangrijk voor jou, dan heeft dat veel meer effect."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!