Is een doggybag de oplossing tegen voedselverspilling?
- Nieuws
- Is een doggybag de oplossing tegen voedselverspilling?
Een zak om het eten dat je niet op krijgt mee naar huis te nemen, dat is de doggybag. Eerder dit jaar werd duidelijk dat restaurants een half miljard kunnen besparen door voedselverspilling aan te pakken. "Een doggybag is een van de manieren om voedselverspilling tegen te gaan", aldus Robèr Willemsen, Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, in Stax & Toine.
Een doggybag is een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan. Het bespaart geld, omdat je voor de dag daarna of dezelfde avond alvast eten in huis hebt en het overgebleven eten niet zomaar in de prullenbak verdwijnt.
Kleinere porties
Robèr Willemsen, Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland: "Een doggybag is een van de mogelijkheden om voedselverspilling terug te brengen. We vinden het goed dat het gebeurt, maar het is beter om de oorzaak aan de achterkant al aan te pakken. Ondernemers gebruiken overgebleven ingrediënten bijvoorbeeld voor een dagschotel. Ook steeds meer ondernemers bieden vaker kleine porties aan."
Moet je vragen om een doggybag of wordt het je aangeboden?
Deze vragen stelden wij in onze poll. Daaruit blijkt dat 46% van de pollrespondenten wel om een doggybag durft te vragen. Een aantal respondenten geeft aan wel om een doggybag te vragen, maar het niet altijd meekrijgt. Op de vraag in hoeverre restaurants een doggybag uit zichzelf aanbieden geeft de grote meerderheid aan nog nooit proactief het aanbod van een doggybag te hebben gekregen.
Niet al het eten is geschikt
Maar waarom niet? "Er is veel voedsel niet geschikt om mee te nemen in een doggybag. Een lekkere steak met verse friet kan je meenemen naar huis, maar is daarna niet meer te eten. Ik verwacht dat steeds meer consumenten om de doggybag zullen vragen, omdat we steeds meer eenpersoonshuishoudens krijgen en veel mensen het uit gemak vaker zullen gebruiken.", aldus Willemsen.
Bewustwording is de eerste stap
Volgens Willemsen moeten we ondernemers vooral bewust maken dat voedselverspilling een slechte zaak is en moeten we het vanuit milieu- en financiële redenen niet willen. Wel gaan Nederlandse ondernemers al steeds beter met voedselverspilling om, aldus Willemsen: "Vroeger kreeg je standaard van alles bij een gerecht serveert, maar tegenwoordig kan je zelf kiezen wat je als bijgerecht neemt en neem je alleen de dingen waar je trek in hebt."
Verplichten of niet?
Restaurants verplichten om een doggybag aan te bieden, gaat dus wellicht wat ver omdat niet ieder eten geschikt is om mee te nemen. Je kunt er in dat geval dus voor kiezen om bijvoorbeeld om een kleiner portie te vragen. Bij bijvoorbeeld pizza, eenpansgerechten en Chinees, kun je prima om een doggybag vragen. Willemsen: "Als de consument aangeeft behoefte te hebben aan de doggybag komt vanzelf dat vanuit de ondernemer."