Binnenland
KRO-NCRV

Minister van Oplossing bracht al een boel teweeg: 'Maar we zijn er nog niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister van Oplossing bracht al een boel teweeg: 'Maar we zijn er nog niet'

Het naderen van het jaareinde bied ruimte voor reflectie, zo ook voor de Minister van Oplossingen. Een project dat drie jaar geleden bij Spraakmakers gelanceerd werd, waarbij er geprobeerd is om kinderen op de basisschool meer te laten bewegen, de druk op mbo'ers te verminderen en asielzoekers aan een baan te helpen. "Maar we zijn er nog niet", zegt Nienke Meijer, Minister van Oplossingen, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het idee ontstond naar aanleiding van de jeugdboeken van Sanne Rooseboom, waarin een internationaal genootschap, het 'Ministerie van Oplossingen', problemen aanpakt. Dat bracht de Spraakmakers-redactie op het idee om een Minister van Oplossingen te zoeken en aan te stellen. Na een heuse verkiezing, werd Nienke Meijer als winnaar verkozen.

Missie 1: bewegend leren

De afgelopen drie jaar heeft Meijer verschillende projecten uitgevoerd binnen haar functie. Breinwetenschapper Erik Scherder deed de uitspraak dat bewegen voor kinderen zeer belangrijk is. En dat vond Meijer ook: "Gezonde kinderen zijn de basis van een gezonde samenleving." En zo ontstond de eerste missie.

Meijer ging aan de slag met bewegend leren, niet te verwarren met de gymles. Maar juist het bewegen tijdens rekenen of dictees. Dit resulteerde in 104 basisscholen, met 23.000 leerlingen, die samen de afspraak maakten om bewegend leren in te zetten op hun school. Het belangrijkste dat hiervan over is gebleven volgens de Minister? "Dit was pas de start van een beweging. Niet alleen bewegen tijdens de lessen, maar voor kinderen op allerlei manieren. Via deze missie is het meer op de kaart komen te staan."

Missie 2: mbo

Het tweede project dat met beide handen werd aangegrepen was de strijd voor gelijke stagevergoeding voor mbo-studenten. Zij hebben veel last van prestatiedruk. Daarom ontstond er, na een succesvolle pilot, het vak Mentale Gezondheid.

Maar dan zijn er ook nog de stages, volgens de Minister van Oplossingen 'de poort tot de samenleving', waarbij de mbo'ers zich nog lang niet gewaardeerd blijken te voelen. Met een lijst vol oplossingen werd er beslag gelegd op het kantoor van de toenmalige minister van onderwijs, Robbert Dijkgraaf. Vijf punten stonden er op de lijst: hogere stagevergoeding, betere stagebegeleiding, ervaring uit bijbaan telt mee, mentale gezondheid als vak én uitval van studie is niet het einde. Dijkgraaf benoemde dat hij het plakkaat een permanente plek in zijn kamen zou krijgen, zodat hij iedere dag herinnerd zou worden aan deze doelen.

Voormalig mbo-ambassadeur Ranija Ezzimousa was betrokken bij het tweede project. "Er is nog steeds geen vaste vergoeding en men is bang dat er daardoor minder stageplaatsen zouden gaan zijn. Mbo'ers worden niet gezien als studenten, maar leerlingen. Dat is heel gek. Door dit project staat het in ieder geval binnen de randstad hoger op de agenda, maar dit kan nóg meer."

"Met een stagevergoeding neem je mbo'ers serieus. Deze dient gelijk te zijn aan die van hbo'ers", zegt Meijer. Volgens de Minister van Oplossingen mag Eppo Bruins, de huidige Minister van Onderwijs, daarom nog eens goed hiernaar gaan kijken. "Hij moet het gewoon gaan doen."

Missie 3: Asielzoekers aan het werk

Dit jaar stond de missie van Meijer in het teken van asielzoekers aan het werk te krijgen, zonder belemmering. "Deze mensen willen werken!" Wanneer asielzoekers in Nederland komen kunnen ze niets anders dan wachten. Maar twee procent van de asielzoekers is binnen een jaar aan het werk. "Dat kan beter en vooral ook makkelijker", dacht Meijer. Werkgevers hebben meer dan genoeg werk, maar door de administratieve rompslomp zien ze al snel af van het aannemen van asielzoekers.

Uiteindelijk maakte PostNL bekend dat ze mee zouden doen en 500 banen aanboden, kwam er een fonds voor werkgevers die graag asielzoekers in dienst willen nemen, werd er een info-website gelanceerd en vond er een banenmarkt voor asielzoekers en werkgevers plaats in Utrecht.

"Wat ik het mooiste vindt is dat een aantal asielzoekers ook daadwerkelijk een baan hebben gevonden op de banenmarkt. Concreter wordt het niet!" Daarnaast ziet Meijer dat er wel degelijk iets in werking gezet is naar aanleiding van deze derde missie. "Maar we zijn er nog niet." Zo vertelt Meijer dat ze hoopt dat het steeds makkelijker zal worden voor partijen die mee willen werken, om ook echt deel te nemen hieraan. "We moeten deelname zo makkelijk mogelijk maken!"

Missie 4: ..?

Na oproep kwam veelal de vraag aan Meijer om vrede te realiseren en de woningnood op te lossen. "Hoe graag ik dit ook zou oplossen, zijn dit te grote kwesties die ik vooralsnog even op het lijstje moet laten staan." Verder ving de Minister van Oplossingen veel vraag op voor oplossingen binnen de zorg. "Daar zit een boel potentie." Vooralsnog is er geen beslissing gemaakt voor de vierde missie. Dat betekent dat er nog meegedacht kan worden via de Spraakmakers-community. "Alle ideeën zijn welkom!"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie