Recyclen duurzaam? Begin eens met repareren!
- Nieuws
- Recyclen duurzaam? Begin eens met repareren!
Jaarlijks danken we vijftig miljoen apparaten af. Waar recyclen het toverwoord leek, is repareren pas écht duurzaam. Vandaar dat er in Europa een wet is aangenomen die het fabrikanten verplicht om hun apparaten zo te maken dat ze gemakkelijker te repareren zijn.
Video niet beschikbaar
Martine Postma van Stichting Repair Café is blij. Zij strijdt er al jaren voor dat producten niet zomaar weggegooid worden. "Recycleren is voor veel mensen de éérste stap die ze zetten als een product kapot is. Het zou juist de allerlaatste stap zou moeten zijn", zegt ze in Spraakmakers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Volgens Postma sla je met recyclen een belangrijke fase in het leven van een apparaat over. "We moeten de levensduur van een product vergroten, zuiniger omgaan met onze grondstoffen en de afvalberg reduceren."
Medewerking fabrikant
Toch is het repareren van bijvoorbeeld je smartphone of witgoed in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. "Om iets te kunnen repareren heb je vaak de medewerking nodig van de fabrikant", zegt Postma. "De fabrikant moet jou de vervangende onderdelen leveren of de bouwtekeningen van het product. In de praktijk gaat dat niet zo, waardoor een apparaat niet gerepareerd kán worden."
Ook is het voor veel mensen simpelweg te ingewikkeld om elektronica zelf te maken. Daarom heeft ze de Stichting Repair Café International opgericht. In lokale werkplaatsen kun je tegen een klein tarief je spullen laten maken. Daarnaast willen ze het repareren van elektrische apparaten gemeengoed maken. Daarom is het belangrijk om deze reparatiekennis te behouden en te verspreiden, vindt Postma.
Recht om te repareren
Door de Europese Unie zijn de eerste stappen dus gezet. Postma: "Volgens de nieuwe regels van de EU komen er onder meer minimumtermijnen voor de levering van reserveonderdelen. Ook krijgen reparateurs betere toegang tot reparatie-informatie, zoals elektrische schema's en professionele handleidingen."
Toch gaan deze nieuwe regels volgens Postma nog lang niet ver genoeg. "De regels gelden niet voor alledaagse producten zoals koffiezetapparaten en bijvoorbeeld broodroosters." De wet geldt nu alleen voor productgroepen zoals wasmachines, ijskasten en schermen. "Dat moet wel gebeuren, want deze apparaten gebruiken we iedere dag."
Wat is de ‘Right to Repair’?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.