Binnenland
NOS

Hevige regenbuien: 'Krijgen steeds vaker wolkbreuken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hevige regenbuien: 'Krijgen steeds vaker wolkbreuken'

Een enorme bak water werd de afgelopen dagen boven grote delen van Nederland geleegd. Zowel maandag als dinsdag veroorzaakte extreme regenval overlast. Hoe kan Nederland zich wapenen tegen deze toenemende extremen, als gevolg van klimaatverandering?

Video niet beschikbaar

"Langzaam worden records wel gebroken", ziet Floris Boogaard, onderzoeker bij kennisinstituut Deltares en lector Ruimtelijke Transformaties Water aan de Hanzehogeschool Groningen. "Met temperatuurstijging krijgen we steeds vaker wolkbreuken", zegt Boogaard in NOS Met het Oog op Morgen.

"Wat er maandag en dinsdag is gebeurd, is dat warme lagen lucht koudere lagen raken. Dan kun je extremen krijgen, zelfs met hagel." In het Groningse Buitenpost kwam het water zelfs via de wc omhoog. "Dit soort extreme buien passen niet in de riolering", legt Boogaard uit. "We hebben buizen liggen met een bepaalde capaciteit; die kunnen ongeveer twintig millimeter per uur aan. Vijftig millimeter komt dan heel vrolijk naar boven."

Oplossingen

Riolering op de schop, om voorbereid te zijn op dit soort buien, gaat volgens hem niet. "Daar hebben we niet genoeg ruimte voor onder de grond." Daar moeten op een andere manier oplossingen voor komen, zegt Boogaard. "Verlaagde grasvelden bijvoorbeeld. Er worden stukken afgegraven, zo'n dertig tot veertig centimeter. Bij hevige regen gaat het water daarnaartoe en niet de woningen in."

In Rotterdam zijn op meerdere plekken waterpleinen te vinden. "Dat zijn pleinen die lager worden aangelegd en als het dan hard regent, staan die tijdelijk vol met water. Alleen bij extremen, eens in de tien tot twintig jaar. Verder kan je het plein gewoon gebruiken."

Huizen op palen

Ook in de bouw zijn weerextremen onderwerp van gesprek. "We moeten naar een andere manier van bouwen", zegt Boogaard. "Zeker als we in een druk land als dit nog zoveel bij willen bouwen."

Hij somt op: "Bouw op goede plekken, niet in de uiterwaarden. En als je dat wel doet, bouw dan drijvend. Er zijn al veertig wijken in Nederland met amfibische woningen: die stijgen met het water, maar kunnen ook de grond raken. En in Dordrecht staan huizen op palen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie