Hoogopgeleiden maken zich zorgen om klimaat, maar handelen er niet naar
- Nieuws
- Hoogopgeleiden maken zich zorgen om klimaat, maar handelen er niet naar
Hoogopgeleiden met een relatief hoog inkomen zijn erg bezorgd over het klimaat, maar dat uit zich bijna niet in duurzaam gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau en de Protestantse Theologische Universiteit. Hoofdonderzoeker Maroesjka Versantvoort van het SCP, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Hoog opgeleiden zijn niet zo duurzaam als lager opgeleiden
Video niet beschikbaar
Voor mensen met een lagere opleiding en een relatief laag inkomen geldt juist het tegenovergestelde: zij gedragen zich duurzamer dan de gemiddelde Nederlander, terwijl zij het klimaatprobleem minder zien. Volgens Versantvoort heeft het verschil onder andere te maken dat de levensstandaard anders is. Mensen met een hoger inkomen hebben volgens haar ook een levensstandaard die een grotere ecologische voetafdruk heeft.
Duwtje nodig
"Ook zien ze niet wat hun daden kunnen bijdragen aan het algehele. Ze zien dan wel de lasten, maar dus niet de baten", aldus Versantvoort. Het is volgens haar niet zo dat deze groep mensen geen zin hebben in veranderingen doorvoeren. Ze hebben alleen een duwtje nodig om dat gedrag te veranderen. "De beste manier om die verandering teweeg te brengen is door niet duurzame producten en diensten duurder te maken", zegt Versantvoort. Doelend op vliegreizen of fast-fashion. Mensen met een lager inkomen zijn van dit soort invoeringen alleen meer de dupe dan mensen met een hoger inkomen.
Opvallend is dat uit het onderzoek ook blijkt dat mensen vinden dat de lasten evenrediger moeten worden verdeeld. Dus dat de grootste vervuilers ook het meeste moeten betalen. Ook al doen zij nu juist het minste aan duurzaamheid. Dit komt volgens Versantvoort omdat deze groep heel erg gehecht is aan hun levensstijl.
Religie
Dat mensen met een lager inkomen en een praktische opleiding juist duurzamer bezig zijn, heeft onder andere te maken met het feit dat ze de financiële middelen niet hebben om bijvoorbeeld te vliegen. Ook wonen ze dichterbij hun werk. Waardoor ze minder vaak met de auto gaan en als ze al de auto pakken de rit veel minder lang is. Dat deze mensen minder bezorgd zijn om het klimaat heeft vooral te maken met het feit dat andere thema's voor ze belangrijker zijn.
Ook is er gekeken naar religie. Daaruit blijkt niet dat ze zich duurzamer gedragen dan andere groepen. Wel zijn ze bereid zich sneller aan te passen dan hoger opgeleiden.
R1jn - Duurzaamheid
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.