Richtlijn of wettelijk verbod mobieltjes in de klas? 'Je gaat geen boa in de klas zetten'
- Nieuws
- Richtlijn of wettelijk verbod mobieltjes in de klas? 'Je gaat geen boa in de klas zetten'
Als het aan minister Dijkgraaf ligt gaan mobieltjes begin volgend jaar de klas uit. Een wettelijk verbod komt er niet; de minister wil dat het een ongeschreven regel wordt. Henk Hagoort van de VO Raad is het daarmee eens. "Je gaat ook geen boa’s in de klas zetten", zegt hij bij Spraakmakers.
Stand.nl: 'De richtlijn tegen mobieltjes in de klas is te vrijblijvend'
Volgens Hagoort is er een cultuurverandering nodig binnen scholen en bereik je dat niet met een 'simpel wetsartikel'. "Nadeel van een wettelijk verbod is dat je dan in de school nog niks geregeld hebt als het gaat om de cultuur en het gedrag." Hij denkt dat scholen met alle partijen binnen de school moeten kijken hoe ze deze norm invoeren en hoe ze elkaar erop aanspreken.
'Liever een wet'
Voor docent Kim van Strien is het weren van mobieltjes uit de klas een dagelijkse strijd. Zeker bij klas twee en drie moet de docent Frans haar leerlingen eraan blijven herinneren om de telefoon in de telefoontas te doen. "Dan komt zo’n puber van veertien zuchtend naar voren gesjokt om zijn telefoon in te leveren."
Omdat ze ziet hoe verslavend mobieltjes zijn en wat het effect ervan is op leerlingen, voelt ze meer voor een totaalverbod. Maar deze richtlijn is een 'goede eerst stap'.
Discussie toegenomen
Op de school van directeur Huub Nelis zijn mobieltjes in de klas al niet toegestaan, maar toch worden ze vaak de les in gesmokkeld. "De afleiding ligt continu op de loer." De discussie over een (totaal)verbod is het afgelopen jaar enorm toegenomen onder ouders en docenten. Ook met leerlingen voeren ze gesprekken, maar die vinden zo'n verbod een veel minder goed idee, aldus Nelis.
Positief effect
Toch ziet de directeur de positieve effecten van een groep zonder telefoon aan de hand. De leerlingen uit de eerste klas gaan jaarlijks op kamp waar mobieltjes niet toegestaan zijn. "De eerste dag is het nog wat onwennig, maar daarna ontstaan er veel meer sociale interacties. Er worden weer gesprekjes gevoerd en met elkaar gespeeld."
Ook de negatieve effecten van de mobieltjes verdwijnen, zegt Nelis. Zoals digitaal pesten; iets waar docenten sowieso lastig de vinger achter krijgen. "De focus komt weer terug bij waar het écht om gaat."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!
Video niet beschikbaar