Binnenland
MAX

Kinderen in Italië blijven zitten bij wangedrag: 'Is ook voor Nederland interessant'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen in Italië blijven zitten bij wangedrag: 'Is ook voor Nederland interessant'

In Italië krijgen de scholieren binnenkort ook een cijfer voor gedrag. Dat cijfer bepaalt veel, bijvoorbeeld of je over mag naar het volgende jaar. Onderwijsspecialist Sofie van de Waart vertelt in Villa VdB, waarom het haar ook een goed idee lijkt voor Nederlandse scholen.

Video niet beschikbaar

Gedragspunten

"Ze hebben het daar ingevoerd omdat ze merken dat leerlingen steeds brutaler worden", zegt Van de Waart. Het systeem, waarbij leerlingen zelfs herexamens kunnen krijgen op basis van hun gedrag, is volgens haar ook een interessante aanpak voor in Nederland: "Ook op veel middelbare scholen in Nederland zien we de discussie rondom toenemen respectloos gedrag. Een paar dagen geleden was ik bij de diploma-uitreiking van mijn dochter, en de helft van de leerlingen zat door de ceremonie heen te praten. Best wel respectloos dus", vertelt ze.

Ouders

Naast het gedrag van leerlingen, benadrukt Van de Waart dat ook de rol van ouders cruciaal is. Ze stelt dat de opvoedtaak sinds de coronapandemie onder druk staat: "Veel ouders hebben tijdens corona de teugels laten vieren door alle stress en het thuisonderwijs, en dat merken we nog steeds." Ze pleit dan ook voor een systeem waarin ouders sneller betrokken worden bij gedragsproblemen van hun kinderen. "Scholen die direct ouders bellen bij een eerste waarschuwing, zien vaak betere resultaten. Het is belangrijk om samen verantwoordelijkheid te nemen."

Duidelijke regels

Van de Waart ziet daarnaast veel potentie in het werken met duidelijke regels op scholen. Ze noemt het systeem van de transformatieve school, waarbij met kleurcodes duidelijk wordt aangegeven wat wel en niet is toegestaan. "Daar wordt met kleuren, rood, oranje en groen, aangegeven wat niet mag en wat wel mag. Dat helpt enorm." Zulke duidelijke regels maken het makkelijker maken voor leraren om op één lijn te zitten, denkt Van de Waart: "Als je als school één lijn trekt, heb je veel meer effectieve lestijd."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie