Binnenland
KRO-NCRV

Kabinet wil lerarentekort oplossen met campagne: 'Voor de klas gebeuren de mooiste dingen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil lerarentekort oplossen met campagne: 'Voor de klas gebeuren de mooiste dingen'

Het kabinet is begonnen met een nieuwe campagne om het lerarentekort aan te pakken. Onder leiding van staatssecretaris Mariëlle Paul (VVD) moet het tekort in het primair en het voortgezet onderwijs aangepakt worden. De campagne 'Werken met de Toekomst' zet vooral in op het enthousiasmeren van zij-instromers. Actrice Anniek Pheifer is zo'n zij-instromer. "Het is heel fijn als je zelf ouder wordt om nog een link met de jeugd te hebben", vertelt ze bij Spraakmakers.

In het primaire onderwijs is er een tekort van 8 duizend fulltimers, bij het voortgezet onderwijs is dat 3 duizend leraren. De overheidscampagne hoopt voornamelijk zij-instromers te overtuigen om een baan in het onderwijs te nemen. Daarbij wil het kabinet vooroordelen over het lerarenvak uit de lucht helpen. Neem bijvoorbeeld het salaris, wat gemiddeld genomen rond de 6200 euro ligt voor een fulltimebaan. Ook het eentonige werk en gebrek aan doorgroeimogelijkheden wordt tegengesproken.

Toekomstige generatie

"Ons vak is het mooiste vak, het kan niet beter", zegt Arash Mortezavy, winnaar van Leraar van het Jaar. "Elke dag zie je de toekomstige generatie, leerlingen die verschillend zijn, je luistert naar hun verhalen, je weet wat er in de maatschappij gaande is en wat de jongeren bezighoudt", vat de docent het samen.

Zij-instromer

Actrice Anniek Pheifer besloot op 47-jarige leeftijd de opleiding tot docent aan te gaan. "Het was deels vanuit wat idealisme. Er is veel aan de hand in de samenleving met polarisatie. Ik dacht: dat moet live een beetje op te lossen zijn", vertelt Pheifer. Daarnaast was de zij-instromer "nieuwsgierig" en vond ze het al langer een "aantrekkelijk vak."

"Het is heel fijn als je zelf ouder wordt om nog een link met de jeugd te hebben", gaat Pheifer verder. Binnenkort gaat ze stage lopen op een school, wat Pheifer "ontzettend spannend" vindt. "Ik sta aan het begin van iets nieuws. Vooralsnog ben ik optimistisch en toegewijd. Ik heb er heel veel zin in."

Hoopvol

Maartje Boertien is docent en vindt het een "hoopvol beroep", omdat je "continu" in contact bent met de toekomstige generatie. "Ze hebben zoveel moois in zich. Als je elke dag met ze in aanraking komt, is dat een hoopvol perspectief", aldus Boertien. Juf Hester de Kruijff vindt de onderwijscampagne "hard nodig", omdat de tekorten groot zijn en het "zo'n mooi beroep" is.

Salaris

De Kruijff denkt dat de "negatieve" aspecten van het leraarschap vooral worden belicht, waardoor het nu wordt gezien als "onaantrekkelijk" beroep. "Lange tijd werd er gezegd dat we zo weinig verdienen. Maar de cao is veranderd en we liggen op niveau. Werkdruk komt door de tekorten, dat heeft ook te maken met hoe de school ermee omgaat", zegt de juf.

"Geen dag is hetzelfde", gaat De Kruijff verder. Meester Paul Nijhof sluit zich daarbij aan. "Voor de klas gebeuren de mooiste dingen." Janneke Voortman is al 27 jaar docent en gaat "elke dag" met plezier naar school. "Wanneer je zo’n groep voor je hebt, hebben ze jou als docent nodig. Het is een bewuste stap."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie