Binnenland
MAX

Waarom hobby's een steeds grotere rol in ons leven spelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hobby's een steeds grotere rol in ons leven spelen

Op het Noorderzon Festival in Groningen vindt aankomende vrijdag een paneldiscussie plaats over de toenemende rol van hobby's in ons leven. In Villa VdB bespreken Jelle Wiering, onderzoeker zinvol werk aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Emiel Prick, een fanatieke modeltreinenhobbyist, de wisselwerking tussen hobby en werk.

Video niet beschikbaar

Van ontspanning naar stress

Wat begint als een simpele hobby kan al snel uitgroeien tot iets groters. Dat ervoer Emiel Prick ook met zijn grote hobby: modeltreinen. "Ik heb één kamer geclaimd thuis en daar staat een modelspoorbaan in," vertelt Prick. Zijn Instagram-account, waar hij de voortgang van zijn treinbaan deelt, heeft inmiddels meer dan 32.000 volgers. Maar met die populariteit komt ook een zekere druk. "Er zit wel een bepaalde druk op om elke week weer iets nieuws te posten," geeft Prick toe. "Mijn vriendin merkt dat ook wel eens, dat ik zaterdagavond nog aan het stressen ben om iets af te maken."

Hobby's als zinvol werk

Volgens Wiering is de groeiende aandacht voor hobby's geen toeval. "Ik denk dat hobby's meer plek hebben gekregen vandaag de dag," zegt hij. De verschuiving in hoe mensen hun werk en vrije tijd inrichten, speelt hierbij een belangrijke rol. "Een dag minder werken betekent automatisch ook meer ruimte voor andere dingen, en dus ook voor hobby's." Wiering onderzoekt de grens tussen werk en hobby, en ziet hoe de betekenis van werk verandert. "Veel mensen halen juist voldoening uit wat ze in hun vrije tijd doen, en dat kan ook positief doorwerken op hun betaalde baan."

Het belang van rust en balans

Wiering benadrukt dat het vinden van rust in een hobby essentieel is voor het welzijn. "Als je je ei niet kwijt kunt in het werk dat je hebt, en dat kan wel in een hobby, dan kun je op die manier een hele mooie harmonie vinden," legt hij uit. De lijn tussen werk en hobby vervaagt, maar dat hoeft niet negatief te zijn, zolang er een gezonde balans wordt gevonden. "Je moet uitkijken dat het geen werk wordt," waarschuwt Prick.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie