Patenten kunnen trends in illegale wildhandel voorspellen
- Nieuws
- Patenten kunnen trends in illegale wildhandel voorspellen
De illegale wildhandel is een gigantische markt, waar naar schatting twintig miljard dollar per jaar in omgaat. Het opsporen van daders is lastig. Maar wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben nu, in samenwerking met Naturalis, een manier gevonden om de opsporing makkelijker te maken. Wat die oplossing is, vertelt Maud Brummans van Naturalis in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De illegale handel in dieren is zeer uiteenlopend, vertelt Brummans. "Sommige exotische dieren zijn gewild als huisdier, van sommigen is de huid gewild voor kleding of medicijnen." Deze handelspraktijken zijn lastig aan te pakken. "Het is een wereldwijde handel met een super breed netwerk. Veel speelt zich af achter gesloten deuren. Er zijn strenge regels, maar er is te weinig toezicht en het is moeilijk om er achter te komen waar het zit."
Trends voorspellen
Om toch grip op de handel te krijgen, hebben Naturalis en de Universiteit van Oxford de handen ineengeslagen. Ze proberen trends in de handel te voorspellen aan de hand van patenten en octrooien. Als medicijnfabrikanten en bedrijven een dierlijke stof proberen te patenteren, merken de onderzoekers dat ook de handel in die dieren op gang komt. Een bekend voorbeeld is het in 2008 aangevraagde patent op de neushoornhoorn. De gemalen hoorn van het dier was een gewild ingrediënt in medicijnen. "Tegelijkertijd met het patent zagen we een toename in neushoornstroperij", aldus Brummans.
Brummans is enthousiast over de onderzoeksresultaten. "Het is moeilijk zicht te krijgen op de handel, maar door te kijken naar patentaanvragen zie je wat voor bedrijven en organisaties die aanvragen doen. Daardoor kan je ook kijken naar motivaties en kan mogelijk samengewerkt worden met de bedrijven om te kijken naar producten waar dierlijke stoffen niet nodig zijn."
Schubdier
Een van de dieren waar veel patenten op aangevraagd worden, is het schubdier, het meest gestroopte zoogdier ter wereld. Ze zijn makkelijk te vangen, omdat ze zichzelf oprollen als een bal als ze zich bedreigd voelen. Hun schubben zijn zeer gewild voor medicijnen, zoals pijnstillers.
Alternatieven
Ondanks de strenge regels op wildhandel, ziet de industrie nog steeds brood in deze dierlijke stoffen. Brummans hoopt dat bedrijven gaan kiezen voor alternatieve ingrediënten, zonder dierlijke oorsprong.
Of bedrijven daar ook open voor staan is volgens Brummans moeilijk te zeggen. "Het is een moeilijk te doorbreken cirkel omdat de handel nog zo goed loopt. Maar interventie is mogelijk, omdat je er dus achter kan komen wie patenten aanvraagt en wie hier dan in handelt."