Waarom is de zee in de Caraïben zo blauw en helder en is de Noordzee zo troebel?
- Nieuws
- Waarom is de zee in de Caraïben zo blauw en helder en is de Noordzee zo troebel?
Als je naar het Caribisch gebied afreist, dan doe je dat misschien wel voor de mooie stranden en de blauwe zee. Ga je naar onze eigen Noordzee, dan zal je vooral dichtbij de kust een bruinige kleur zien. "Die kleur wordt bepaald door het sediment dat wordt opgewekt door de golven", zegt Willem Renema, diepzeeonderzoeker bij Naturalis, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Als je verderop naar de zee kijkt dan zie je overigens ook al dat het blauwer wordt, legt de onderzoeker uit. Dicht bij de kust wordt in Nederland de de kleur volgens Renema sterk afhankelijk van wat rivieren als de Rijn en de Maas aanvoeren. "Dat sediment stroomt langs de kust naar het noorden, richting de Waddenzee."
Groentinten
Verderop in de zee zijn die deeltjes er niet en wordt de kleur bepaald door het water, maar ook door wat er leeft in het water. "Zeker rond deze tijd beginnen de algen weer op te komen en dan krijg je wat meer groentinten in het water."
In de Caribische Zee zitten veel minder deeltjes in het water, legt de onderzoeker uit, waardoor de kleur van die zee veel meer door het water wordt bepaald en door de blauwe lucht die erboven is. Dit geldt volgens Renema vooral voor de plekken waar de meeste mensen op vakantie gaan. "Als je in de Amazone gaat kijken is het water ook bruin."
Liever bruin of blauw?
Over de vraag welke van de twee kleuren zijn voorkeur heeft, hoeft de onderzoeker niet lang na te denken. Dat is toch echt die bruine Noordzee. Renema doet ook onderzoek in koraalriffen, maar dan gaat hij juist ook opzoek naar die modderplekken. "Ik ben juist gefascineerd wat die modder doet met een systeem."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.