Havermoutkoekjes, moeten ze knapperig, krokant of zacht en chewy?
- Nieuws
- Havermoutkoekjes, moeten ze knapperig, krokant of zacht en chewy?
Het War Time Cook Book van de 20th Century Club werd geschreven in opdracht van een damesclub uit Pittsburgh in de VS, ten tijden van de Eerste Wereldoorlog en de pandemie van de Spaanse griep. De havermoutkoekjes uit het boek vormden voor Mangiare! aanleiding om het recept onder de loep te nemen en de mogelijkheden en variaties op een rij te zetten.
Video niet beschikbaar
Ingrediënten
2 cups grove havermoutvlokken
1 cup suiker
1 cup plantaardige olie
1 3/4 cup volkorenmeel
1 cup rozijnen of 1/2 cup rozijnen en 1/2 cup noten
1 TL kaneel
1 TL baksoda opgelost in 5 EL heet water
Bereiding
In het War Time Cook Book staan alleen deze ingrediënten, maar niet hoe je ze moet verwerken tot koekjes. Jongstebediende Jannekee Kuijper ontdekte proefondervindelijk de volgende mogelijkheden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je noten gebruikt, leg deze dan op een vel bakpapier op een bakplaat en laat ze in de opwarmende oven even op smaak komen door ze licht te roosteren (houd in de gaten dat ze niet verbranden).
Het deeg
Je kunt ervoor kiezen eerst de droge ingrediënten te mengen en dan de natte erbij te gieten en om te roeren tot een deeg. Je kunt ook olie en suiker mengen en dan stap voor stap de rest toevoegen. Hoe dan ook wordt het een erg stevig, onsamenhangend deeg.
"Ik gebruikte de dubbele hoeveelheid water om toch iets te kunnen vormen van het deeg", vertelt jongstebediende. "Vervolgens schep je steeds dezelfde hoeveelheid in zes hoopjes op de bakplaat, dan hebben ze de ruimte om iets uit te lopen tijdens het bakken. De hoopjes kun je scheppen met een ijsschep, dan is meteen de hoeveelheid gelijk. Druk de hoopjes met je hand of de bolle kant van een lepel iets plat en vorm ze tot rondjes."
Dan komt het bakken
Voor een wat taaiere, zachtere, chewy binnenkant, houd je 12:30 minuten aan. Houd je van knapperig all the way dan haal je ze na 15 minuten uit de oven. Laat de koekjes op de bakplaat 5 minuten afkoelen en iets steviger worden. Daarna verplaats je ze voorzichtig naar een rekje zodat ze ook aan de onderkant kunnen drogen.
Ei-loos koekje
Doordat er geen ei in het koekje zit, is het erg bros en valt het makkelijk uit elkaar. Het voordeel van een ei-loos koekje is dat het heel lang houdbaar is. "Uitermate geschikt voor legereenheden die ver van huis waren", aldus Alma Huisken in de uitzending.
Maar mocht je een nog wat taaier koekje nastreven, zoek dan op internet naar een ander recept waar wel ei in wordt gebruikt. Dan zou je ook 10 minuten kooktijd kunnen aanhouden, waarbij alleen de randjes van het koekje knapperig zijn en de rest zacht, precies zoals in Amerika tegenwoordig de mode is.
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.