Vrijwillige ouderbijdrages in een gezamenlijk fonds? 'Straks heeft niemand er wat aan'
- Nieuws
- Vrijwillige ouderbijdrages in een gezamenlijk fonds? 'Straks heeft niemand er wat aan'
Een meerderheid van de Utrechtse basisscholen gaat de vrijwillige ouderbijdrage in een gezamenlijk fonds stoppen, zodat alle kinderen uit de stad straks extra activiteiten kunnen doen. Een goed idee, of oneerlijk? De lokale VVD is kritisch: "Straks heeft niemand er meer wat aan", zegt raadslid Mariam Al-Saqaff in Dit is de Dag.
Gezamenlijk fonds voor vrijwillige ouderbijdrages: een goed idee?
Video niet beschikbaar
Basisscholen vragen ouders om een vrijwillige bijdrages zodat ze extra activiteiten kunnen organiseren voor leerlingen, zoals een uitje naar het pretpark of een sportdag. Niet elke ouder kan dit betalen, waardoor het per school verschilt wat voor activiteiten er plaats kunnen vinden.
In Utrecht hebben ze daar wat op gevonden: een groot deel van de scholen stopt straks alle vrijwillige bijdrages in één grote pot, waarna het eerlijk wordt herverdeeld. PvdA-raadslid Ilse Raaijmakers is groot voorstander van het plan: "Er zijn nu grote verschillen tussen basisscholen, waardoor het nogal uitmaakt naar welke school je kind gaat en wat voor extra’s het krijgt. We vinden die ongelijkheid niet eerlijk."
De hoogte van de bijdrages die scholen vragen variëren flink. Soms is het nul, vaak tussen de 50 en 100 euro maar ook zijn er uitschieters tot meer dan 1200 euro. Dat kan ondanks het vrijwillige karakter een druk leggen op ouders, ziet Raaijmakers: "De hoogte van de ouderbijdrage kan al een drempel zijn om je kind in te schrijven voor een school. Ook leert de praktijk dat ‘vrijwillig’ niet altijd goed gecommuniceerd wordt, maar dat ouders ook morele druk ervaren."
'Geld komt in zwart gat'
VVD-raadslid Al-Saqaff vindt het allesbehalve een eerlijk plan. "Als ouder betaal je een ouderbijdrage omdat je wilt dat dit ten goede komt van je kind, dat wil je kunnen terugzien. Maar stop je het in zo’n fonds, dan stop je het in een zwart gat en weet je niet wat ermee gebeurt."
Ook is ze bang dat ouders juist minder bereidwillig worden om te geven: "We denken niet dat nog zoveel ouders de vrijwillige bijdrage zullen blijven betalen als ze nu doen. Dat is een groot risico.”
Ongelijkheid in de stad
PvdA’er Raaijmakers is daar helemaal niet bang voor: "Er zijn al genoeg ouders die extra willen betalen, zeker in een linkse en progressieve stad als Utrecht zijn er genoeg ouders die solidair willen zijn. Er zijn er genoeg met een hoog inkomen. Er is al zoveel ongelijkheid buiten schooltijd om, laat het in schooltijd dan voor iedereen ten goede komen."
Er wordt een 'ideologisch idee doorgedrukt', vindt liberaal Al-Saqaff. "Je wilt het ten goede zien van je kind, maar doordat het wordt herverdeeld, zie je er door dit fonds minder van terug dan eerst. Laat de scholen waar het goed gaat die uitjes organiseren, en heb gericht beleid voor scholen waarom het minder goed gaat."
Solidariteit
Raaijmakers pleit voor solidariteit: “Dat je de ouderbijdrage alleen ten goede wil laten komen van je eigen kind, vind ik een soort egoïsme. Ik hoop dat we als school niet op zo’n manier onze kinderen willen opvoeden.”
"Het is nogal wat om een grote groep ouders weg te zetten als egoïsten", vindt VVD’er Al-Saqaff. “Het gaat erover dat je het beste wil voor je eigen kind en diens school. Iedereen wil dat alle kinderen op een uitje kunnen en extra dingen kunnen doen. Maar maak hier gericht beleid voor en kijk naar de fondsen en achterstandsgelden die er al zijn. Want als ouders straks geen geld meer overmaken naar dat fonds, heeft niemand er meer wat aan."
Dit is de Dag
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.