Pleeggezinnen missen vaak de hulp en vergoedingen waar ze recht op hebben
- Nieuws
- Pleeggezinnen missen vaak de hulp en vergoedingen waar ze recht op hebben
De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) waarschuwt dat pleeggezinnen niet altijd de hulp en financiële ondersteuning ontvangen waar zij recht op hebben. Dit probleem doet zich vooral voor als kinderen bij familieleden of vrienden worden opgevangen, bekend als netwerkpleegzorg. De NVP ziet dit probleem steeds vaker voorkomen en roept gemeenten op om hun kennis over pleegzorg te vergroten. Ter ondersteuning van deze oproep verstuurt de vereniging deze week, tijdens de Week van de Pleegzorg, een brief aan alle Nederlandse gemeenten.
Video niet beschikbaar
Pleegouders lopen vaak ondersteuning mis doordat zij niet officieel geregistreerd staan bij de gemeente. Remco Oosterhoff, directeur van de NVP, legt uit: "Pleegzorg moet geformaliseerd worden, oftewel vastgelegd. Maar als dat niet gebeurt, is er geen contract en weet de gemeente vaak niet dat ouders pleegouder zijn. Dan ontvangen ze dus ook geen ondersteuning of vergoeding vanuit de gemeente."
Gebrek aan registratie belemmert ondersteuning
Het ontbreken van een registratie kan nadelige gevolgen hebben, vooral wanneer kinderen langdurig worden opgevangen door mensen uit hun eigen netwerk, zoals een oma of een tante. Volgens Oosterhoff zorgt de registratie er niet alleen voor dat pleegouders ondersteuning krijgen, maar ook dat zij worden gescreend op hun geschiktheid als pleegouder. "Het is voor het kind belangrijk dat pleegouders geregistreerd staan bij de gemeente", stelt Oosterhoff. "Zo worden zij gescreend en kan worden voorkomen dat een pleegouder na enkele maanden ontdekt dat de zorg te zwaar is."
De NVP richt zich specifiek tot gemeenten, omdat zij de eerste zijn die met pleeggezinnen te maken krijgen. Gemeenten bepalen immers of pleegouders ondersteuning en vergoedingen ontvangen. Bovendien werken de sociale wijkteams, die direct in contact staan met pleeggezinnen, onder verantwoordelijkheid van de gemeenten. "Het is belangrijk dat zij voldoende kennis hebben over pleegzorg", aldus Oosterhoff. "Via de wijkteams kunnen we pleegouders snel en adequaat informeren en begeleiden."
Gemeenten eerste aanspreekpunt
De vereniging merkt dat de inschrijving van pleeggezinnen bij gemeenten regelmatig misloopt. Een veelvoorkomend probleem is dat gemeenten een pleegouder afwijzen, zelfs wanneer deze al enige tijd voor het kind zorgt. "Een kind kan bijvoorbeeld al vier of vijf maanden bij een pleegouder wonen, en toch zegt de gemeente: 'Dan hoeven we je niet meer in te schrijven’", vertelt Oosterhoff. "Maar dat is onterecht. Ook in zulke gevallen moeten pleeggezinnen worden ingeschreven en hebben zij recht op ondersteuning."
Misverstanden rond netwerkpleegzorg
Volgens Oosterhoff ontstaan de meeste problemen rondom netwerkpleegzorg, waarbij een kind wordt opgevangen binnen het eigen netwerk van familie en vrienden. Veel netwerkpleegouders zijn zich onvoldoende bewust van hun rechten en plichten als pleegouder. "Vaak worden zij overvallen door de vraag om snel een kind op te vangen, zonder dat ze volledig begrijpen wat pleegouderschap inhoudt. Het is meestal geen onwil, maar ze missen simpelweg het bewustzijn en de kennis", zegt Oosterhoff.
Om de situatie te verbeteren, verstuurt de NVP deze week een brief naar alle gemeenten. Met de brief wil de vereniging ervoor zorgen dat raadsleden het onderwerp pleegzorg op de gemeentelijke agenda plaatsen. "We hopen dat raadsleden dit serieus oppakken en pleegzorg hoog op de agenda zetten," zegt Oosterhoff.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.