Binnenland
KRO-NCRV

Wapenen tegen steeds 'gehaaidere' online fraude? 'Gebruik je boerenslimheid en wees alert'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wapenen tegen steeds 'gehaaidere' online fraude? 'Gebruik je boerenslimheid en wees alert'

Het internet staat bol van de verleidingen, maar soms is het daadwerkelijk te mooi om waar te zijn. Steeds vaker tuinen mensen erin en vallen slachtoffer voor internetoplichting. De Nederlandse politie probeert er korte metten mee te maken en startte een online webshop om bewustzijn over online fraude te vergroten. "Alertheid is waar de burger mee bezig moet zijn", zegt Gijs van der Linden, teamleider Landelijk Meldpunt Internetoplichting, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Er zijn legio manieren waarop mensen online opgelicht worden en dat wordt almaar creatiever en lucratiever. Dat kan er zomaar voor zorgen dat mensen tienduizenden euro's verliezen. En bij slechts 10 procent van de aangiftes komt er een verdachte in beeld. "Het is heel vervelend dat mensen het gevoel hebben dat aangifte doen geen nut heeft. Maar op de achtergrond gebeurt er heel veel", benadrukt Van der Linden.

Totaalbeeld

Het probleem is vaak dat er voor de politie te weinig aanknopingspunten zijn om de aangifte door te zetten. "Maar het geeft wel een totaalbeeld van fraude", zegt Van der Linden. Bovendien is er een verschuiving te zien van 'traditionele' criminaliteit naar digitale criminaliteit. De Nederlandse politie zet daar "voor 100 procent" op in om dat aan te pakken.

Boerenslimheid

Van der Linden zegt dat mensen hun "boerenslimheid en alertheid" moeten inzetten om te voorkomen zelf slachtoffer te worden van online fraude. Emily Jacometti, oprichter van Hackshield, gebruikt een andere aanpak en heeft een spel ontwikkeld voor kinderen waarin ze dit soort oplichting leren herkennen en die kennis dan weer kunnen overdragen aan bijvoorbeeld hun opa en oma.

Wapenen

"De mensen die hiermee bezig zijn, zijn zo gehaaid. Dat heeft zo’n impact", aldus Jacometti. "Hoe meer informatie er tussen al die generaties wordt uitgewisseld, hoe beter iedereen zich kan wapenen." Beller Henk Struik was jarenlang ICT'er, maar is online opgelicht voor 50 duizend euro. Struik deed aangifte, maar het leverde niets op. "Het was in het buitenland en ze hadden geen namen, dus ze konden niets."

'Eventjes geen geld'

Luisteraar Elly leerde een man kennen via een datingsite, ontmoette hem in het echt en werd vervolgens door hem opgelicht. De man gaf aan "eventjes geen geld" te hebben en vroeg Elly om het een en ander te betalen. "Toen gingen er belletjes rinkelen. Toen kreeg ik contact met zijn zoon en bleken dingen niet waar te zijn", legt Elly uit.

"Je bent je geld kwijt, je kunt niets. Je bent meegegaan in goed vertrouwen", gaat Elly verder. Elly waarschuwt anderen niet te trappen in de mooie toekomstplannen die worden voorgehouden door dit soort oplichters en benadrukt dat je naar de waarschuwingen van je omgeving en familie moet luisteren.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie