Binnenland
KRO-NCRV

Merkel en Macron ontvingen de Nobelprijswinnaar, waarom Rutte niet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Merkel en Macron ontvingen de Nobelprijswinnaar, waarom Rutte niet?

Van Merkel tot aan Macron. Wereldleiders staan in de rij om Nobelprijswinnaar Denis Mukwege te ontvangen. Behalve in Nederland, lijkt het. Slechts drie Kamerleden kwamen vorige week opdagen toen Mukwege zijn opwachting maakte in de Tweede Kamer. Een enorme belediging, zegt Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en tevens bevriend met Mukwege in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Dokter Mukwege kreeg dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk in Congo. Als gynaecoloog behandelt hij vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn geworden van groepsverkrachtingen en ander seksueel geweld. Hij wordt gezien als wereldwijde autoriteit op het gebied van hersteloperaties bij vrouwen.

Schaamte

Ceelen 'schaamt zich als Nederlandse diep' dat de Kamer zo leeg was. Ze vraagt zich af waarom de Kamervoorzitter en de premier niet de moeite hebben genomen Mukwege de hand te komen schudden. Eerder die week ontmoette hij wel koning Willem-Alexander. Volgens Ceelen is dit een slecht signaal van de Nederlandse politiek. Allereerst naar de Nobelprijswinnaar zelf, maar vooral ook naar de meisjes en vrouwen toe waar hij voor staat. ''Blijkbaar ligt de interesse ergens anders", concludeert ze.

Quote

Zulke mensen zijn uniek in de wereld

Sander de Kramer

Presentator en journalist Sander de Kramer, die voor zijn werk ook in Oost-Congo is geweest, had plaatsvervangende schaamte voor de schrale ontvangst van Mukwege. Hij noemt het ook een gemiste kans voor de Kamerleden zelf. ''Deze man is zo inspirerend. Zulke mensen zijn uniek in de wereld.''

Ster advertentie
Ster advertentie