Binnenland
WNL

PvdA-partijvoorzitter wil leden die bestaansrecht Israël ontkennen niet royeren: 'Ruimte voor discussie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-partijvoorzitter wil leden die bestaansrecht Israël ontkennen niet royeren: 'Ruimte voor discussie'

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent is niet van plan om de leden die in een open brief oproepen om het bestaansrecht van Israël te ontkennen én terreurorganisatie Hamas te benoemen als een legitieme verzetsgroep te royeren. "Ik ben daar niet zo van", zegt Sent in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De briefschrijvers, die zichzelf omschrijven als "een brede groep progressieve leden van GroenLinks, DWARS, JS en PvdA", roepen de partijbesturen en Kamerfractie op om het partijstandpunt over Palestina meer in overeenstemming te brengen met "de principes van de partij en de situatie ter plaatse."

Volgens Sent gaat het om "een klein clubje" leden. "Wat belangrijk is, is de opvatting van onze partijen. Die hebben we geuit tijdens de verschillende congressen en bij de verschillende verkiezingsprogramma's die we gezamenlijk hebben vastgesteld. Daar was grote eensgezindheid dat wij voor een tweestatenoplossing zijn."

Sent steunt de felle reactie van GroenLinks-PvdA Tweede Kamerlid Kati Piri, die zich gisteren uitsprak tegen de briefschrijvers. "Er gaat op dit moment een brief rond van een aantal leden waarin het bestaansrecht van Israël wordt ontkend en Hamas als een legitieme verzetsgroep wordt aangeduid. Dat is voor ons onacceptabel. Hamas is een terreurorganisatie en Israël heeft het recht om te bestaan", aldus Piri op X.

"Kati Piri heeft helemaal in lijn met een meerderheid van de leden gereageerd", zegt Sent.

Royeren 'best complex'

De partijvoorzitter is niet van plan de leden te royeren. "Dat is best een complex proces. Je moet allerlei bewijzen aandragen. Ik ben daar niet zo van. Ik ben van de leden die uiteindelijk een standpunt innemen. Dat standpunt is eensgezind en dat heeft Kati Piri gisteren nog een keer geuit, en daarmee is het prima."

Volgens Sent is er bovendien "altijd ruimte" voor inhoudelijke discussie binnen GL-PvdA. "Uiteindelijk komen we tot een overeenstemming. Dat hebben we gedaan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en bij de Europese verkiezingen. We hebben allerlei moties op de congressen aanvaard, waarin overeenstemming is. Dat is waar de partijen achter staan. Mensen kunnen daar anders over denken, maar dit is het partijstandpunt."

Esther-Mirjam Sent (PvdA-voorzitter) zag Harris winnen van Trump: 'Maar niet onderschatten hoe conservatief Amerika is' (11 september 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie