Binnenland
BNNVARA

Van topmodel naar klimaatactiviste: dit is Kiki Boreel

foto: Kiki Boreelfoto: Kiki Boreel
  1. Nieuwschevron right
  2. Van topmodel naar klimaatactiviste: dit is Kiki Boreel

Tot een aantal jaar geleden was Kiki Boreel internationaal topmodel. Ze ging op de foto voor gigantische modehuizen en merken, zoals Chanel, Ralph Lauren en Zara. Tot ze op een dag besloot dat ze niet langer kon aanzien hoe milieuonvriendelijk de fashion-industrie is. Nu zet ze zich in als klimaatactiviste. Daarover vertelt zij in Vroege Vogels.

Kiki Boreel: Van topmodel tot klimaatactiviste

De kledingindustrie is enorm vervuilend. "Dat doet de kledingindustrie heel knap, die is vervuilend op alle manieren waarop je vervuilend kan zijn", zegt Boreel. En het vervuilende karakter wordt ook bij de consument aangewakkerd. De problematiek komt voornamelijk voort uit vijf onderdelen: de uitstoot van broeikasgassen, waterverbruik, watervervuiling, exploitatie en overproductie.

Aan voorbeelden geen gebrek. Zo is de kledingindustrie verantwoordelijk voor vijf tot acht percent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is nog vervuilender dan de vliegindustrie. Een spijkerbroek produceren? Dat kost 7000 liter water. En dan komt bijna een derde van die broeken ook nog eens op een vuilnisbelt terecht zonder dat iemand ze ooit draagt.

Nieuwe visie op de kledingindustrie

Desondanks ziet Boreel mode an sich als iets waardevols. Ze beschrijft het als een vorm van identiteit en creativiteit. "Kleding is natuurlijk ook praktisch. Maar de manier waarop we ermee omspringen, moet flink op de schop", vindt het model. Dat kan niet van vandaag op morgen. Boreel benadrukt vooral dat er veel minder geproduceerd en gekocht moet worden. Ze zou graag zien dat we grotendeels inzetten op tweedehands kleding. "En wat we nog wel nieuw produceren, moet weer tijdloos, duurzaam en van hoge kwaliteit zijn."

Transparantie is daarbij een eerste belangrijkste stap, benadrukt Boreel. "Kledingproducenten houden informatie over overproductie, herkomst van materialen en vervuiling het liefst achter gesloten deuren. Als ze dan toch een duurzame lijn produceren, wordt het wel van de daken geschreeuwd, maar ook daar ontbreken vaak exacte cijfers over de impact. Dat moet anders." Ook overheden hebben hierin een verantwoordelijkheid, vindt ze. "Zij hebben de macht om zulke transparantie af te dwingen."

Diplomatiek klimaatactivisme

Deze visie op de mode-industrie verspreidt Boreel op allerlei manieren. "Ik spreek me op zoveel mogelijk plaatsen uit. Van sociale media tot scholen, overheden en evenementen. Daar haal ikzelf ook weer inspiratie uit."

Binnen de mode-industrie vragen kledingmerken haar inmiddels ook naar tips om te verduurzamen. Ze zijn bijvoorbeeld nieuwsgierig hoe je de productie van textiel circulair kunt maken, of hoe je een waardeketen verduurzaamt. Ook is ze in 2023 door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot klimaatambassadeur voor de toekomst. Daarnaast is ze medeoprichter van de 'Dutch Sustainable Fashion Circle' en begint ze binnenkort aan een masterscriptie over duurzame hennepproductie.

Een hartstikke druk leven dus, maar Boreel ziet daar juist de positieve kant van in. "Mijn dagen zijn een stuk langer geworden, maar ik kom wel thuis met meer inspiratie en energie dan ik in de fast-fashionwereld ooit had."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie