Binnenland
BNNVARA

Bamboe is het bouwmateriaal voor een duurzame toekomst

foto: Bamboe - Ronald Roversfoto: Bamboe - Ronald Rovers
  1. Nieuwschevron right
  2. Bamboe is het bouwmateriaal voor een duurzame toekomst

In Vroege Vogels breekt Ronald Rovers, expert op het gebied van duurzaam bouwen, een lans voor het gebruik van bamboe in de bouw. 'Biobased bouwen' noemt hij dat: bouwen met natuurlijke grondstoffen, in plaats van met beton en staal. Naast bamboe kan je ook denken aan hout of hennep, al heeft bamboe volgens Rovers wel de beste kaarten.

Video niet beschikbaar

Voordelen van bamboe

Bamboe zorgt niet alleen voor minder uitstoot en vervuiling maar groeit ook snel, zodat de productiviteit heel hoog is. Op veel plekken in de wereld wordt al met bamboe gebouwd, maar in Nederland hebben we met andere omstandigheden te maken. Vanwege het klimaat moeten huizen wel wind en waterdicht zijn, iets wat in de tropen minder telt. En niet alle soorten bamboe zijn geschikt om hier opgekweekt te worden.

Om dat uit te zoeken heeft Rovers samen met Jos Houben een proefveld aangelegd in Zuid Limburg, waar verschillende bamboesoorten uitgetest worden. De stammen kunnen in principe een doorsnede van 8-10 cm krijgen, maar zover is het nog niet. Bamboe heeft zeker zeven jaar nodig om tot volle wasdom te komen.

Verwerken van bamboe

Zodra bamboe geoogst kan worden volgt er een heel procedé om het geschikt te maken voor de bouw. De stengels worden tot pulp vermalen en met een duurzame lijm stevig gemaakt. Uiteindelijk worden er platen van geperst, waarmee gewerkt kan worden. De platen zijn stevig, vergelijkbaar met hardhout, en kunnen lange tijd mee.

Ronald Rovers houdt zich al tientallen bezig met energie- en milieuonderzoek in relatie tot de gebouwde omgeving, onder andere bij Wageningen Universiteit, Hogeschool Zuyd en sinds kort als fellow-professor aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. Hij organiseerde de eerste Wereldconferentie Duurzaam bouwen in 2000 (Maastricht), schreef het boek Gebroken Kringlopen.


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie