Europa voert strijd tegen wegwerpplastic op
- Nieuws
- Europa voert strijd tegen wegwerpplastic op
Ballonnenstokjes, wegwerpbestek en roer- en wattenstaafjes: als het aan de Europese Commissie (EC) ligt moeten wegwerpvoorwerpen, waarvoor duurzame en betaalbare alternatieven zijn, worden verboden. Vicevoorzitter Frans Timmermans presenteerde maandag wetsvoorstellen die de ophoping van plastic afval in de oceanen moet tegengaan.
Het gebruik van plastic drinkbekers, voedselbakjes, chipszakjes, snoepwikkels, ballonnen en maaltijdverpakkingen moet worden teruggedrongen door fabrikanten mee te laten betalen aan het opruimen ervan, aldus Brussel. Ook van sigarettenproducenten wordt een bijdrage gevraagd. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen. Ook komen er bewustwordingscampagnes
De Commissie heeft het vizier gericht op tien plastic producten. Het gaat om eenmalige te gebruiken producten die veel op de stranden gevonden worden en voor 70 procent van het zwerfvuil zorgen. Met deze maatregelen wil de EU in 2030 het afval in de zee halveren.
1.000 dagen plastic
Programmamaker Bahram Sadeghi bewaarde 1.000 dagen lang al het plastic afval dat hij produceerde. Hij verbaast zich over hoe veel plastic hij vergaarde. "Ik bewaarde alles, zelfs tot aan de plasticjes tussen de plakjes kaas. Al dat afval samen maakt enorme indruk op mensen. Meer nog dan informatie. Deze verzameling laat in één keer zien hoeveel afval we als mensen produceren."
Sadeghi is overigens geen vijand van plastic. "Dankzij het plasticfolie om een komkommer blijft deze dagen langer lekker dan zonder verpakking." Wel is hij door zijn project elke dag een stuk zwerfafval op gaan ruimen. Hij roept eigenlijk iedereen op dit ook te doen. "Doordat er in Nederland zo veel water is, is de kans groot dat dit plasticafval aan de plastic soep toegevoegd wordt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wyke Potjer probeerde voor 'hetkanwel.nl' een maand lang zonder plastic te leven. Voor Potjer is het een missie geworden om winkels te wijzen op hun plastic gebruik: "Als je maar genoeg blijft zeuren dan gaan ze eindelijk wel om."
Helpt hoger statiegeld?
Wat is eigenlijk de bereidheid van Nederlanders om meer maatregelen tegen plastic te nemen? Het EenVandaag Opiniepanel deed daar onderzoek naar. Acht op de tien (78%) mensen zijn voorstander van statiegeld op kleine petflesjes en blikjes. Veel deelnemers zouden hun flesjes en blikjes inleveren bij de supermarkt, als er statiegeld op zit. Hoe hoger het statiegeld, hoe meer mensen dat zouden doen. Bij 10 cent statiegeld op flesjes zou driekwart (77%) hun flesje vaak of altijd inleveren, bij 25 cent statiegeld doet 89 procent dat.
Producenten niet blij
De branchevereniging van plasticproducenten NRK is niet blij met de harde maatregelen van Europa. Jur Zandbergen van de NRK vindt dat de zwarte piet te veel naar producenten en te weinig naar consumenten wordt gespeeld. Bovendien zijn niet-plastic alternatieven vaak niet milieuvriendelijker.