Bodem snuffelen: zo weet je of de bodem gezond is!
- Nieuws
- Bodem snuffelen: zo weet je of de bodem gezond is!
Vroeger konden boeren letterlijk ruiken of de bodem van hun land gezond was, of dat het misschien water of meststoffen nodig had. Tegenwoordig doet geen boer dat nog, snuffelen aan de bodem. Maar onderzoek van promovenda Rosa Boone van de Radboud Universiteit Nijmegen laat zien dat er toch heel wat verschillen te ruiken zijn tussen intensief of extensief beheerde graslanden. Zij ontwikkelt nu een 'elektronische neus' die de taken van ons eigen ongetrainde reukorgaan kan overnemen. Vroege Vogels ging met haar op pad.
luchtjes uit de bodem
Er is één lucht die bijna iedereen nog wel kan waarnemen. Dat is de heerlijke lucht na een regenbui aan het eind van een warme dag. "Dat luchtje heet geosmine", vertelt Boone. "Het wordt geproduceerd door een bodembacterie. Maar zo zijn er dus heel veel meer luchtjes die worden geproduceerd door bacteriën en schimmels in de bodem. En die kunnen je van alles vertellen over de staat van de bodem."
Chemische analyse
Door met een pompje een paar liter lucht via een metalen buisje uit de bodem te zuigen en alle vluchtige stofjes in die lucht mee te nemen naar het laboratorium van de universiteit in Nijmegen, kon Boone zestien verschillende stoffen vinden die een verhaal vertellen over de staat van de bodem.
Boone: "Ik vergeleek intensief bewerkt grasland met extensief, biologisch beheerd grasland en met half-natuurlijke graslanden. Hoe minder intensief het land werd bewerkt, hoe meer er van die verschillende stoffen in de bodemlucht zaten."
Gember
Eén van de stoffen die Boone vond heet hexaanaldehyde. "Dat is een luchtje dat doet denken aan gember. Hoe minder intensief een bodem wordt bewerkt, hoe meer ik van die stof vond. Alleen kan onze neus die verschillen dus niet ruiken."
DeNeus
Om boeren tóch te helpen bij hun management van het grasland, wil Boone graag een elektronische neus ontwikkelen. "Het zou geweldig zijn als we een eenvoudig apparaatje konden ontwikkelen, waarmee bijvoorbeeld boeren die willen omschakelen van gangbare landbouw naar biologisch, kunnen ruiken of ze al een beetje op de goede weg zijn.
Levend lab
Het onderzoek van Boone is onderdeel van het zogeheten Living Lab Ooijpolder. Daarin werken onderzoekers uit verschillende disciplines met boeren samen om de biodiversiteit van het land te verbeteren. "Door die samenwerking is de kans het grootst dat we uiteindelijk ook een apparaatje ontwikkelen dat boeren echt kunnen gebruiken en dat ze helpt bij een manier van werken die goed is voor hun bedrijf en voor de biodiversiteit."
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.