Podcast
EO

Dit is waarom politie en justitie het zó druk hebben

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom politie en justitie het zó druk hebben

Niet een toename van de criminaliteit, maar een toename van verwarde mensen die geen hulp krijgen is de reden waarom politie en justitie het zo druk hebben. Dat zegt Johan Bac, de directeur van Reclassering Nederland. "De politie heeft hier echt haar handen vol aan."

#205 - Misdaad als seismograaf van de samenleving (met Johan Bac en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Bac, die eerder Officier van Justitie was, ziet dat de samenleving steeds minder zorgzaam wordt. "Het sociale netwerk functioneert niet meer", zegt hij. Hierdoor worden psychiatrische klachten minder snel ontdekt. "Zonder nostalgisch te worden, maar vroeger hadden mensen het eerder in de gaten. Je had netwerken in sportverenigingen, of kerken. Nu vallen ze tussen wal en schip."

Vooral de politie krijgt te maken met verwarde mensen. "De politie is vaak 24/7 aanwezig, dus die moeten vaak het probleem oplossen. Die kunnen het vaak niet oplossen. Als er een strafbaar feit wordt gepleegd is dat nog relatief makkelijk, want die kun je vasthouden en dan kun je er een psychiater naar laten kijken."

'Komt niet alleen door bezuinigingen'

De afgelopen jaren is er veel bezuinigd op de psychiatrische zorg, maar volgens Bac is dat niet de enige reden waarom het minder goed is geworden. "Het is ook ideologie", zegt hij.

Vroeger werden mensen ondergebracht in psychiatrische inrichtingen, ver weg van de samenleving. "Vroeger had je grote inrichtingen in het bos. Daar hebben we afscheid van genomen, want we wilden mensen in de samenleving hebben." Dat heeft echter ook nadelen: "Ze zijn nu op straat. De rekening wordt uiteindelijk betaald door de samenleving; die mensen zelf en de slachtoffers die ze maken."

Ster advertentie
Ster advertentie