Economie
EO

'Terecht dat vervroegd pensioen voor zware beroepen verdwijnt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Terecht dat vervroegd pensioen voor zware beroepen verdwijnt'

De politievakbonden zijn niet blij dat de vroegpensioenregeling verdwijnt voor zware beroepen, maar volgens pensioenadvocaat Theo Gommer is het helemaal terecht. "Kun je niet verder met je huidige baan? Dan moet je een ander beroep gaan doen", zegt hij in Dit is de dag.

In 2025 stopt de vroegpensioenregeling, die officieel de RVU-regeling heet. Deze regeling houdt in dat je eerder dan 67 met pensioen kunt, als je een zwaar beroep hebt. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt komend weekend gestaakt bij twee voetbalwedstrijden: FC Twente-Sparta op zaterdag en NAC-Ajax op zondag.

Meepraten over dit onderwerp? Vind je dat iemand met een zwaar beroep eerder met pensioen kunt? Of is het terecht dat dat niet kan? Laat het weten op de website DIT.

Politiebonden zijn boos: de vroegpensioenregeling voor politieagenten stopt in 2025

Vangnet

Ramon Meijerink van Politievakbond ACP staat achter de acties. "Het is zo dat het vak van politiemedewerker in sommige gevallen zo veel van je vraagt, dat het soms niet mogelijk is om je pensioenleeftijd gezond te halen. Dan moet er een model zijn dat een vangnet biedt", vindt hij. "Sommige mensen zijn fysiek en mentaal kapot, die zijn op", vertelt hij.

Dit geldt niet alleen voor politieagenten. "Een stratenmaker die jarenlang klinkers legt, die heeft zoveel gegeven. Je moet wel met een bepaalde kwaliteit richting ouderdom kunnen gaan. Daarvoor is deze regeling", zegt hij.

Omscholen

Pensioenadvocaat Theo Gommer vindt de regeling onzin. "Ik ben er principieel op tegen", zegt hij. Waarom zouden sommige mensen op kosten van de belastingbetaler eerder mogen stoppen en anderen niet? "Iedereen vindt dat hij een zwaar beroep heeft", zegt hij.

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt kunnen we ons geen stoppers veroorloven, vindt Gommer. "We verliezen nu al honderdduizend banen per jaar, dus moet iedereen langer werken. Kan dat niet in je huidige baan? Dan moet je een ander beroep gaan doen. Omscholen, bijscholen, parttime doorwerken, flexibel pensioen, maar niet het harde stoppen", vindt hij.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie