'Armoede onder kinderen is nog veel hoger dan de cijfers suggereren'
- Nieuws
- 'Armoede onder kinderen is nog veel hoger dan de cijfers suggereren'
Eén op de acht kinderen leeft in Nederland in armoede, blijkt uit een rapport van UNICEF vandaag. Dat is hoger dan de officiële cijfers van het CBS. Volgens Lector kinderarmoede Mariëtte Lusse is er veel verborgen armoede, die het CBS niet ziet. "De grens die zij hanteren is veel te hoog. Van dat bedrag kan je niet leven", zegt ze in Geld of je Leven.
Armoede onder Nederlandse kinderen daalt niet: hoe kan dat? (6 december 2023) - Geld of je leven
Elk jaar stelt het CPB een grens van wat we in Nederland arm noemen en wat niet. Voor een alleenstaande is dat bijvoorbeeld 1400 euro netto per maand. Dit bedrag is echter totaal niet realistisch, vindt Lusse. "Met name mensen met kinderen, vooral met oudere kinderen, of met veel kinderen, die kunnen van dat bedrag niet leven", stelt ze.
Het aantal armen ligt nog veel hoger dan de cijfers laten zien, denkt Lusse. "Veel meer mensen ervaren armoede dan in die officiële cijfers staat, omdat die lage-inkomensgrens te hoog is." De commissie Sociaal minimum van de Tweede Kamer stelde onlangs dat een gezin met meerdere kinderen te maken kan krijgen van 200 tot 500 euro per maand tekort.
'Vindt Sinterklaas mij niet lief?'
Iemand die het allemaal herkent is Riane Kuzee, die met haar dochter jarenlang in armoede leefde. "Ze kon niet mee op schoolreisjes", vertelt ze. December was vaak het dieptepunt: "Mijn dochter is een keer uit school gekomen en Sinterklaas was geweest. Ze vroeg: 'Vindt Sinterklaas mij niet lief? De andere kinderen hebben allemaal grote cadeaus gekregen en ik iets heel kleins.' Mijn hart brak. Toen werd het tijd om uit te leggen hoe de vork in de steel zit", aldus Kuzee.
Volgens de ervaringsdeskundige hebben kinderen feiloos door dat er iets mis is. "Ze weten dat hun ouders zorgen hebben dat ze iets niet kunnen betalen", denkt ze.
Werkende armen
Niet alleen mensen in een uitkering ervaren armoede. Ook juist werkende mensen, stelt lector Lusse, die een flexbaan hebben. "Laten we heel goed luisteren naar die commissie Sociaal minimum. Die zeggen: je hebt een hoger minimumloon nodig en hogere uitkeringen nodig. En minder toeslagen en geen toeslagen meer als voorschot, want die kan later teruggevorderd worden. Verder: meer vaste banen en werk meer lonend maken." Lusse is blij dat het kindgebonden budget omhoog gaat.
Met Kuzee en haar dochter gaat het inmiddels goed. Zelf heeft ze een baan en haar dochter volgt een opleiding. "Maar het gaat nooit meer uit haar systeem. Ze is er mee grootgebracht, ze weet niet beter. Ze zal altijd zuinig met geld omgaan en drie keer nadenken voordat ze het uitgeeft."
UNICEF: Kinderarmoede in Nederland sinds 2012 niet afgenomen
Video niet beschikbaar
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.