Binnenland
KRO-NCRV

Wéér deceptie bij gedupeerden aardbevingsschade: ‘Groningen is massaal boos’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wéér deceptie bij gedupeerden aardbevingsschade: ‘Groningen is massaal boos’

Het zijn weer onstuimige dagen voor Groningers in het aardbevingsgebied. De gaskraan gaat toch weer verder open en gedupeerden stonden uren in de rij voor een subsidieaanvraag waarbij velen misgrepen. "Groningen is massaal boos", zegt Annemarie Heite bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Zo’n 20.000 Groningers hebben last van schade aan hun huis door gaswinning; van scheuren tot soms instortingsgevaar. De afwikkeling van de schade komt maar niet op gang, evenals de versterking van huizen.

'Woede is groot'

Annemarie Heite werd het gezicht van de Groninger aardbevingsslachtoffers en heeft opnieuw een druk weekend achter de rug. Bij gemeentehuizen in Groningen stonden mensen uren in de rij voor een subsidieaanvraag uit een pot van 220 miljoen euro. Dat bedrag is te laag om alle gedupeerden mee te kunnen helpen. "En dat wisten ze ook", vertelt Heite. "De woede was groot omdat dit bovenop het nieuws kwam over gaskraan die toch weer verder opengaat."

"Mensen van 80 jaar stonden met rollator of stoel uren in de rij omdat digitale toegang lastig voor ze is", gaat Heite verder. "Ik vond het echt verschrikkelijk en mensonterend om het zo te doen."

Vertrouwenscrisis

"Ik vraag me ook echt af waarom ze dit zo doen", zegt Wendelmoet Boersema, parlementair verslaggever bij Trouw en auteur van het boek Gronings goud. "Politiek gezien is Groningen helemaal verweven met de vertrouwenscrisis die we zien. En dan gebeuren er de afgelopen twee weken weer dit soort dingen."

"Ondertussen lees je overal hoeveel geld er wel niet uitgegeven wordt", zegt Boerseman. "Natuurlijk is een subsidiepot eindig, maar doe dat nou niet met Groningen en deze mensen."

'Duitsland uit de hoge hoed'

Wat steekt is het gebrek aan goede communicatie en daadkrachtig optreden, zegt Heite. "Eerst zou alleen bij een heel strenge winter de gaswinning weer omhooggaan, en nu komt ineens Duitsland uit de hoge hoed."

Het maakt Groningers moedeloos. "Je hoort iedereen zeggen: dit wisten we toch. Niemand geloofde echt dat het ging gebeuren", zegt Heite doelend op de eerder aangekondigde plannen om de gaswinning naar nul te brengen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie