Hoe afhankelijk zijn wij van Russisch gas? 'Zitten binnen EU in hetzelfde schuitje'
- Nieuws
- Hoe afhankelijk zijn wij van Russisch gas? 'Zitten binnen EU in hetzelfde schuitje'
Na de inval van Rusland in Oekraïne liet de EU een stuk minder Russisch gas toe. Een ruime tien procent van de EU gebruikte toen gas uit Rusland, maar inmiddels loopt dat percentage op, zegt energie-expert Jilles van den Beukel bij Spraakmakers.
Russisch gas we zijn er nog steeds niet van af
Video niet beschikbaar
Nu de dagen kouder worden, zetten we massaal de verwarming weer aan. Waar de hoeveelheid Russisch gas eerder aanzienlijk daalde, ziet Van den Beukel nu een stijging: "Voor de inval was zo’n 45 procent van Europa afhankelijk van Russisch gas", legt de energie-expert van het The Hague Centre of Strategic Studies uit. "Na de inval daalde dit naar tien à twaalf procent. Maar nu zitten we weer rond de twintig procent."
'Een á twee tankers per maand'
Er zijn twee verschillende soorten gas. Er is gas dat via pijpleidingen komt, wat voornamelijk naar Oost-Europese landen als Hongarije en Oostenrijk gaat. De andere variant is vloeibaar gas (LNG). Dit komt voornamelijk aan in de grote Europese havens van Spanje, België en Frankrijk, waarna het gas wordt verspreid naar andere landen. "In Nederland komen er één tot twee tankers met vloeibaar gas per maand binnen in Rotterdam", vertelt Van den Beukel.
Hoe afhankelijk is Nederland eigenlijk van Russisch gas? "Dat is voor ons niet zo relevant. We zitten met de EU in één grote gasmarkt. Je zit dus met elkaar in hetzelfde schuitje."
Boycot drijft prijs omhoog
Een boycot op Russisch gas is er nog altijd niet, anders dan bij olie. EU-leiders riepen vlak na de inval op om Europa zo snel mogelijk onafhankelijk van Rusland te maken voor energievoorziening. 2027 moet het jaar worden waarin er geen Russisch gas meer naar Europa gaat. "Dat wordt nu iets minder vaak gezegd", merkt Van den Beukel op. "Een boycot betekent dat de gasprijs omhoog gaat. Heb je dat ervoor over? In 2027 kan dat makkelijker, dan komt er een grotere voorraad voor Russisch gas." Volgens de energie-expert blijft het voorlopig een dilemma voor de EU: wanneer stop je volledig met Russisch gas?
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!