Binnenland
NOSNTR

Onrust in Warffum door mogelijke gaswinning

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onrust in Warffum door mogelijke gaswinning

In het hoofdlijnenakkoord stond 'Geen gas meer uit Groningen', daar waren de bewoners van Warffum en andere Groningse dorpen die last hadden van de gaswinning blij mee. De gaskraan van het Groningerveld werd dit jaar ook definitief dichtgedraaid. Maar de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, wil de vergunning voor kleinere gasvelden in de provincie weer verlengen.

Hermans in Warffum vanwege eventuele gaswinning op kleinere gasvelden, grote zorgen bij bewoners

Video niet beschikbaar

Verslaggever Ewoud Kieviet sprak met inwoners van Warffum, hij hoorde veel bezorgde reacties op de verlening van de vergunning. Een lid van Warffum-Alert! is bang voor meer schade aan de huizen: "Je repareert het en bij de volgende tik zit dezelfde scheur weer in de muur, dat is heel deprimerend. Keer op keer word je weer belazerd." Terwijl verslaggever Ewoud Kieviet onderweg is naar een gesprek tussen de inwoners van Warffum en minister Hermans, uit een vrouw op straat ook haar zorgen: "Het is toch te gek wat hier gebeurt, echt schandalig."

Minister Hermans op bezoek

Minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, bezocht het Groningse dorp en ging met bewoners in gesprek. De komende maanden moet zij een beslissing nemen. "Volgens mij herstel je vertrouwen door met elkaar in gesprek te gaan en te blijven, door te luisteren naar wat er leeft en wat er speelt" zegt Hermans. Maar dat vertrouwen is geschonden zegt zegt een van de leden van Warffum-Alert!: "Wij vinden dat na de parlementaire enquête dat we er recht op hebben dat ook hier het gasveld afgesloten wordt". Hermans erkent het wantrouwen: "Dat er wantrouwen is, dat weet ik. Als minister heb ik de verantwoordelijkheid om dit besluit zorgvuldig te nemen en de geluiden die ik hier gehoord heb te wegen, net als de adviezen van de organisaties waar we het net over hadden." Daarmee doelt ze op de adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM). Eind december komt er een beslissing over de vergunning, Hermans wil de gaswinning alleen doorzetten als de het veilig kan plaatsvinden, SODM adviseert daarover.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie