Politiek
WNL

Staatssecretaris Herstel Groningen: 'Handen af van de centen van de Groningers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Herstel Groningen: 'Handen af van de centen van de Groningers'

Kersvers staatssecretaris Herstel Groningen Eddie van Marum roept het ministerie van Financiën op om niet met de pet rond te gaan bij gedupeerden van de Groningse gaswinning. "Handen af van de centen van de Groningers", zegt hij in Sven op 1. "Anders tref je een boze staatssecretaris. Dat wil je niet meemaken."

Van Marum (BBB) is sinds 2 juli staatssecretaris van Herstel Groningen in het kabinet-Schoof. Een belangrijke stap is om de zorgen bij Groningers over de nijpende financiële situatie weg te nemen, aangezien in het hoofdlijnenakkoord niets te lezen viel over herstelbetalingen aan gedupeerden.

Daarom heeft Van Marum de afgelopen maand samen met collega's druk gewerkt om teksten aan te leveren voor het regeerakkoord, die slachtoffers van aardbevingsschade de hoognodige ademruimte moet geven.

Eddie van Marum (staatssecretaris Herstel Groningen): 'Handen af van de centen van de Groningers' (12 augustus 2024) - Sven op 1

'Groningen heeft speciale aandacht'

Van Marum heeft er vertrouwen in dat gedupeerden financieel gecompenseerd worden. "Premier Dick Schoof heeft in de regeringsverklaring gezegd dat Groningen speciale aandacht heeft en ook zal houden." De staatssecretaris hoopt dat het nijpende probleem binnen het kabinet met goed fatsoen op te lossen is. "En dat de gemaakte afspraken worden nagekomen."

Alleen moet ook Van Marum rekening houden met flinke bezuinigingen die het kabinet door wil voeren. Hij trekt een rode streep als het aankomt op het wegtrekken van geld bij de betrokken afhandelingsfondsen. "Dat moet goed geregeld blijven. Alle benodigde middelen moeten daarvoor beschikbaar blijven." Hij hoopt dat alle betrokken instanties en ministeries de koppen bij elkaar kunnen steken. "Dat is de inzet. We gaan kijken hoe ver we daarmee kunnen komen."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Opvallende beroepen

Na meerdere, toch niet alledaagse beroepen, zoals muskusrattenbestrijder en weidevogelcoördinator, plus een eigen uitvaartonderneming, is Van Marum contra-adviseur geweest van mensen in Groningen met bevingschade. "Ik heb mensen zien sterven door beleid. Door stress, maar mensen hebben ook zelf een einde aan hun leven gemaakt." Dat motiveerde de staatssecretaris om zijn nieuwe functie vol motivatie te bekleden.

Door de decennialange gaswinning zijn ruim honderdduizenden woningen beschadigd geraakt door aardbevingsschade. Op 19 april dit jaar is het Groningenveld, het grootste gasveld van Europa, definitief gesloten, maar compensatie- en herstelregelingen lopen stroef. Van Marum hoopt daar met zijn kennis en expertise beweging in te krijgen. "Ik wil datgene wat in de harten van de mensen zit terugbrengen naar beleid."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie