Binnenland
NTRPowNed

Dit is waarom Nils (22) niet naar school ging

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom Nils (22) niet naar school ging

Meer dan 20.000 kinderen in Nederland gaan niet naar school. Ondanks het aannemen van de Wet Passend Onderwijs is het aantal 'thuiszitters' de afgelopen tien jaar alleen maar gestegen. Nils Aukema (22) was een van die thuiszitters. "Door het lange thuiszitten werd ik steeds depressiever", vertelt hij in 5 Dagen.

5 Dagen... over het thuiszittersvraagstuk, met Nils Aukema van Adviesraad ÉigenWijsheid

Door psychische klachten en problemen thuis kon Aukema niet volledig naar school. "Ik wilde heel veel leren en ging met veel motivatie naar school. Maar een hele dag op school lukte gewoon niet." Het vaste curriculum kon hij niet bijbenen. "Toen werd er eigenlijk al heel snel gezegd dat ik maar een andere school moest zoeken."

Thuiszitten

Dat lukte, Aukema kon gemotiveerd aan een nieuwe start beginnen. "Maar na een paar weken viel ik weer uit." Zijn sociale leven verwaterde en mentaal ging hij snel achteruit. "Ik werd steeds depressiever en zag het steeds minder zitten, omdat je op een gegeven moment eigenlijk geen hoop meer hebt. Je hebt geen perspectief meer. Je weet niet meer hoe je verder moet."

Voor een periode van twee jaar ging Aukema niet naar school. Terwijl voor zijn omgeving het leven doorging, bleef hij thuis. "En als je anderen wel vooruit ziet gaan en jij staat stil, is het eigenlijk achteruitgang", vertelt hij.

Einstein Class

Uiteindelijk kwam Aukema bij de Einstein Class terecht. Dit begon zes jaar geleden als een pilot op een school in het Friese Franeker, waar verschillende kinderen terecht konden voor passend onderwijs. "Ik vergeet het eerste gesprek dat ik daar had nooit meer. Er werd me gevraagd wat ik wilde, wat ik nodig had. Dat was ik niet gewend. Normaal ging het alleen maar over mijn problemen."

Inmiddels is de Einstein Class uitgegroeid tot een volwaardige school. Aukema heeft zijn middelbareschooldiploma op zak. Volgens hem heeft deze school daar een belangrijke rol in gespeeld. "Ik denk niet dat ik hier had gezeten als ik deze school niet had gevonden."

Voor de klas

Zijn ervaring beviel zo goed dat hij nu ook zelf voor de klas staat op deze school, als onderdeel van zijn hbo-stage. Hij herkent veel van zichzelf in de leerlingen en begrijpt daardoor wat er speelt. "Soms is dat heel mooi, want dan kun je daar hele mooie gesprekken over voeren. Maar soms is het ook wel lastig, want het komt wel heel dichtbij", vertelt hij.

Gezien worden

Ook zet hij zich in voor andere thuiszitters met de Adviesraad Éigenwijsheid. Zij gaan in gesprek met organisaties en politici over het thuiszittersvraagstuk. Het onderwijssysteem mag volgens hem nog wel de nodige aanpassingen ondergaan. "Ik denk dat het bij mij heel helpend was geweest als ik werd gezien en gehoord. Op een reguliere school is dat lastig, want dat kost alleen maar tijd."

Hij houdt goede moed dat er uiteindelijk verandering plaats zal vinden om het aantal thuiszitters te laten dalen. "Ons onderwijs is ontzettend verouderd. Er zijn zoveel dingen die veranderd moeten worden. Maar ik heb het idee dat steeds meer mensen bewust worden van deze beweging."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie