Binnenland
MAX

Geen flauwe hap meer in het ziekenhuis: 'Zetten in op gezonde en smaakvolle voeding'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen flauwe hap meer in het ziekenhuis: 'Zetten in op gezonde en smaakvolle voeding'

Geen tot snot gekookte prak meer, maar een gezonde maaltijd. Steeds meer ziekenhuizen investeren in goede voeding - zo ook het Amsterdam UMC. Het ziekenhuis wil afrekenen met het slechte imago dat ziekenhuiseten van oudsher heeft. "De focus ligt nu op smaakvolle en gezonde maaltijden, vertelt chef-kok Linda Schreefel in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Van flauwe prut naar knapperige groenten

De tijd van smakeloze prakken in ziekenhuizen is voorbij, vertelt Linda Schreefel, kok in het Amsterdam UMC: "Vroeger moest je voor veel mensen koken en werd er een gemiddelde smaak gehanteerd. Smaak werd toen ook niet zo belangrijk gevonden." Dankzij de nieuwe, moderne keukenapparatuur kunnen ze nu veel meer variëren en betere smaken bieden. "We hebben kleinere ovens en braadsledes, waardoor we veel meer verschillende gerechten kunnen bereiden en groenten knapperig kunnen houden."

Flexibele menu’s

Met de nieuwe keuken is niet alleen de kwaliteit, maar ook de flexibiliteit toegenomen. "Vroeger kreeg je gewoon te eten wat de pot schaft. Nu hebben we bijna een à la carte menu. Patiënten kunnen kiezen uit verschillende gerechten, wat vroeger ondenkbaar was."

Gezond en troostrijk

Hoewel het Amsterdam UMC patiënten niet dwingt om gezond te eten, probeert het ziekenhuis wel gezonde voeding te promoten. "We gaan niet zeggen wat iemand wel of niet mag eten," benadrukt Schreefel. "Maar we willen wel steeds gezondere maaltijden aanbieden." Tegelijkertijd is er ook ruimte voor troostvoedsel, zoals een kroketje. "Iedereen mag eten wat hij wil," aldus Schreefel.

De nieuwe keuken en het programma Zorg op het bord zorgen ervoor dat patiënten niet alleen smakelijk eten, maar ook de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om aan te sterken. "Het is belangrijk dat je veel eiwitten binnenkrijgt, vooral als je in een ziekenhuis ligt", besluit Schreefel.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie