Patiënten liggen in Nederland relatief kort in het ziekenhuis, maar krijgen ze wel genoeg zorg?
- Nieuws
- Patiënten liggen in Nederland relatief kort in het ziekenhuis, maar krijgen ze wel genoeg zorg?
Patiënten zo snel mogelijk weer het bed uit krijgen, dat is het motto in Nederlandse ziekenhuizen. Maar die patiënten komen hierdoor steeds vaker in de moeilijkheden. Ook Femke van de Streek, teamleader van de Transferafdeling van het OLVG, merkt dit. Ze vertelt bij EenVandaag wat er moet verbeteren.
Patiënten blijven in Nederland relatief kort in het ziekenhuis, maar verantwoord is dat niet altijd
Video niet beschikbaar
Ziekenhuizen willen patiënten zo snel mogelijk weer weg hebben. Ze hebben de bedden nodig, want er staat altijd weer een volgende opname gepland. In Nederland was de gemiddelde ligduur in 2023 4,29 dagen, blijkt uit nieuwe cijfers van Dutch Hospital Data (DHD). We hebben de kortste gemiddelde ligduur van heel Europa, zo berekende Eurostat eerder.
Opties voor nazorg
In de praktijk blijkt snel ontslag steeds vaker problemen op te leveren, merkt Femke van de Streek. Ze geeft leiding aan de transferverpleegkundigen van het Amsterdamse OLVG. Aan hen de taak om nazorg te regelen voor patiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, maar nog wel zorg nodig hebben.
De transferverpleegkundigen bellen dagelijks stad en land af om te zoeken naar nazorg. De opties op het nazorgmenu: thuiszorg, een plek in een revalidatiecentrum, verpleeghuis of zorghotel, of - in het uiterste geval - opname in een hospice.
'Het is een vormenpuzzel'
Van de Streek ziet dat het steeds lastiger wordt om die plekken te vinden. "Het is steeds moeilijker, de zorg is in de afgelopen jaren flink versplinterd. Ik vergelijk het vaak met een soort vormenpuzzel, zo'n babyspeelgoed waar je een driehoek, een vierkant en een rechthoek hebt. Alleen we hebben ook heel vaak patiënten die een sterretje zijn. Als het dan net niet in zo'n vormenpuzzel past, moet je veel moeite doen om die patiënt toch uitgeplaatst te krijgen."
Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.