Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom mag groot wild zich niet verspreiden door het land?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom mag groot wild zich niet verspreiden door het land?

Op de Veluwe is er een bonte collectie aan groot wild. Denk aan edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen, maar ook de wolf rent er rond. Hoe kan het dat die dieren daar blijven en zich niet verspreiden door heel Nederland? Frank Theunissen van Natuurmonumenten legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Via ecoducten beweegt groot wild van plek A naar B. Volgens Theunissen gebeurt dat voornamelijk 's nachts en in de vroege ochtend. Maar die ecoducten werken ook beperkend. "Er zit een beperkende factor aan en dat is zwijnwerende hekken die er staan, omdat we niet willen dat zwijnen op rasters lopen."

Groene corridor

Groot wild wordt uit bepaalde gebieden geweerd vanwege verkeersveiligheid, landbouwschade die er kan ontstaan en om onverwacht bezoek in de tuin van omliggende bewoners te voorkomen. "Daarom moeten de groene gebieden die we hebben verbonden worden door een groene corridor, daardoor kunnen ze migreren en zo min mogelijk overlast veroorzaken", zegt Theunissen.

Beperkingen

Toch is het "technisch gezien" mogelijk voor bijvoorbeeld edelherten om andere gebieden te bereiken, zegt Theunissen. "Met onze dichte infrastructuur, bewoning en dergelijke is het voor die dieren echt heel lastig is om de weg daarnaartoe te vinden. Daar zouden we ze bij moeten helpen", legt Theunissen uit. "Er zijn genoeg plaatsen in Nederland waar ze prima zouden kunnen leven en op dit moment nog niet zijn."

De wolf

Over de wolf zijn de meningen verdeeld in Nederland, maar Theunissen is groot fan. "We hebben in dit gebied sinds een jaar of vijf wolven. We zien dat die dynamiek totaal veranderd is, in positieve zin." Het terreingebruik "grote grazers", zoals Theunissen de edelherten en dergelijke noemt, is namelijk heel anders geworden. "Ze zijn veranderd in prooidieren, wat ze nooit zijn geweest."

Graasdruk

"Het komt alleen maar ten goede, die wolven", aldus Theunissen. "We hebben zoveel dieren hier op de Veluwe, zelfs met het afschot dat gedaan wordt de stand niet naar beneden gebracht kan worden. Als je hier een boompje plant, moet je er een hek omheen bouwen omdat de graasdruk enorm is."

"Die wolven jagen 365 dagen per jaar, vragen er niets voor en zijn er veel beter in dan wij", concludeert Theunissen. "Ik denk dat de grootterreineigenaren met betrekking tot natuur in hun handjes knijpen dat de wolven er zijn."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie