Binnenland
AVROTROS

Hoe het hebben van anorexia uitgroeide tot een 'competitie' op social media

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe het hebben van anorexia uitgroeide tot een 'competitie' op social media

Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat de invloed van social media op mensen met anorexia groot is. Zoektermen zoals 'afvallen', 'diëten' en 'eetstoornis' zorgen ervoor dat gebruikers meer van dit soort filmpjes krijgen te zien. Wat begon als een zoektocht naar hulp, slaat vaak over in een competitie om wie het dunste is. "Als iemand dunner is dan jij, wordt dat gezien als: die doet het nog beter dan ik."

Video niet beschikbaar

Ook Carlijn Hoogeveen (21) kreeg als tiener op social media steeds meer profielen van mensen met een eetstoornis te zien. Terwijl ze op dat moment leed aan anorexia nervosa. "Mijn Instagram stond vol met heftige plaatjes."

Gevoel van controle

Carlijn leed op dat moment al jaren aan de ziekte. Het begon al op de basisschool: ze werd erg gepest en daarnaast lagen haar ouders in scheiding. "Toen merkte ik dat als je weinig eet, dat het dan verdooft. Dat is het begin geweest van mijn eetstoornis", vertelt ze.

Het gevoel van controle was erg belangrijk in haar tienerjaren en die vond ze in de eetstoornis. Het ging erg snel en Carlijn belandde zelfs in het ziekenhuis. Vervolgens werd ze opgenomen in een kliniek voor mensen met een eetstoornis.

Manier om gezien te worden

Daar kwam ze in aanraking met de zogenoemde 'recovery community'. Op TikTok en Instagram zijn er namelijk veel profielen waar een extreem mager uiterlijk wordt gepromoot. Jonge vrouwen met anorexia tonen hoe hun dagen in een kliniek er uitzien en wat ze op een dag eten.

Het is een manier om gezien te worden, weet Carlijn. "Een eetstoornis is een hele competitieve ziekte. Mensen vergelijken zich heel erg met elkaar en zoeken ook die verschillen tussen elkaar op", legt ze uit. "Als iemand dunner is dan jij, wordt dat gezien als: die doet het nog beter dan ik."

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie