Cultuur & Media
KRO-NCRV

Zijn we te naïef over de negatieve effecten van sociale media? 'Wetgeving is nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn we te naïef over de negatieve effecten van sociale media? 'Wetgeving is nodig'

Dat sociale media negatieve effecten hebben, is allang bekend. Maar hoe ernstig het is, daar doen we te naïef over, zegt Laurens Verhagen. "Wetgeving is nodig, gelukkig komt dat er ook aan", aldus de techjournalist van De Volkskrant bij Spraakmakers.

Stand.nl: Sociale media: vloek of zegen?

Video niet beschikbaar

Sociale media hebben invloed op met name jongeren en kunnen leiden tot eetstoornissen, angst en depressie. Hoe we kinderen en jongeren daartegen moeten weren, weten we nog niet zo goed. "Er is geen één oplossing. Weerbaarheid hoor je vaak, maar dat is niet genoeg. Kinderen en volwassenen zijn simpelweg niet weerbaar tegen techbedrijven met hun trucs om zoveel mogelijk tijd door te brengen op hun platform", stelt Verhagen. Daarom is er dus wetgeving voor nodig.

Verantwoordelijkheid

Die wetgeving lijkt er ook te komen. Maar de techbedrijven komen uit de Verenigde Staten, waar dit soort regels niet gelden. "Daar kunnen techbedrijven niet verantwoordelijk gehouden voor wat ze doen", aldus Verhagen. Psycholoog Thijs Launspach deelt de mening van Verhagen. "Met louter wilskracht gaan we dit niet oplossen. Er is regelgeving nodig."

'Redelijk goed'

Launspach ziet de negatieve effecten, maar merkt ook dat jongeren er "redelijk goed" mee leren omgaan. "Er is best een groep jongeren die er meer effect van ervaren. Met name meisjes, vooral als ze er jong mee beginnen en er veel gebruik van maken." Gebruikers worden van sociale media "ontevredener, ongelukkiger en minder aandachtig" van, volgens Launspach.

Mediawijsheid

Totdat er wetgeving voor komt, is het aan de ouders om hun kinderen te leren omgaan met sociale media. "Wat je wel kunt doen als ouder is je kind mediawijs maken en een kritisch mediamens maken. Laat hen 's avonds de smartphone niet meenemen naar hun kamer", zegt Launspach.

Positiviteit

Michelle van Young Impact erkent ook de negatieve kanten van de platforms, maar wil vooral aandacht voor de emotionele steun die jongeren óók ervaren op sociale media. "Laten we vooral het positieve ervan belichten en ervoor zorgend at jongeren ermee leren omgaan." Ook luisteraar Sky Delfos wil het goede ervan inzien, maar met mate. "Je moet om je heen kijken, naar de zonsondergang kijken en bezig zijn met de mensen waarmee je bent."

Oppervlakkig

"Het echte contact is er eigenlijk niet", zegt luisteraar Dik Windhouwer, die gestopt is met alle sociale media. "Ik wil niets meer met Meta te maken hebben. Ik wil niet meer terug. Het is ongelooflijk dat je niet meer zonder kan." Kinderboekenschrijver Marco Kunst noemt sociale media een "vloek" en wil weg van de "vluchtigheid en oppervlakkigheid" ervan. "Als ik globaal kijk wat het heeft gebracht, wat voegt het werkelijk toe?"

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie