Zorgen bij anorexiabehandelaren om 'recovery-accounts' op TikTok
- Nieuws
- Zorgen bij anorexiabehandelaren om 'recovery-accounts' op TikTok
Anorexiabehandelaren, klinieken en diëtisten maken zich zorgen over
zogenoemde 'recovery-accounts' op TikTok. Op deze accounts delen vooral jonge
meiden met anorexia video's over hun leven met de ziekte. Hoewel de accounts
bedoeld zijn om het herstelproces te laten zien, blijken ze in de praktijk ook
een negatief effect te hebben.
Video niet beschikbaar
"Sommige accounts zijn best helpend", vertelt Romy Beijersbergen van NOS Stories, die onderzoek deed naar deze accounts. "Mensen die verder zijn in hun herstelproces delen tips en laten zien dat herstel mogelijk is. Zo zegt een TikTokker, die al verder is in haar herstelproces: "Mensen zien dat herstel mogelijk is en kunnen herkenning bij mij vinden. Ik hoop dat mensen daardoor eerder hulp durven vragen dan ik heb gedaan."
Competitieve ziekte
Toch is er ook een keerzijde. "We kwamen veel video's tegen van jonge meiden waar het nog heel erg slecht mee gaat. Die bijvoorbeeld sondevoeding hebben, in het ziekenhuis liggen of extreem mager zijn. Dit is heel schadelijk, want anorexia is een competitieve ziekte. Mensen vergelijken zichzelf met anderen en denken soms: 'Oh, ik moet nog minder eten want ik heb eigenlijk helemaal nog geen eetstoornis of ik ben helemaal nog niet zo ziek'."
Daarnaast waarschuwt Beijersbergen dat het runnen van zo'n account het herstel van een eetstoornis lastiger kan maken. "Het wordt een nog groter onderdeel van je identiteit en dat is juist heel zorgelijk als je er vanaf wil komen."
Zichtbaarheid
Hoewel pro-anorexia communities al langer bestaan op afgesloten platforms zoals Facebook, maakt TikTok deze content veel zichtbaarder. "Als je wat content bekijkt over afvallen of sporten, krijg je al snel video's van meiden met recovery-accounts te zien", legt Beijersbergen uit. Dit kan kwetsbare jongeren beïnvloeden, zeker als zij al aanleg hebben voor een eetstoornis of zich in een moeilijke periode bevinden.
Experts zien dan ook een toename van anorexiapatiënten, vooral bij meiden tussen de 10 en 15 jaar. Zij denken dat sociale media hier een grote rol in spelen en denken dat het cruciaal is jongeren te waarschuwen voor zulke video’s, al voordat ze het te zien krijgen.
Herstel
Kinderpsychiater Annemarie van Bellegem benadrukt dat het maken van zulke video’s ook niet goed is voor de herstellende persoon zelf. "Het klinkt positief, en dat kan het ook zijn. Maar als je echt aan het herstellen bent van je eetstoornis, neemt die zoveel ruimte in, dat het veel gezonder is om met hele andere dingen bezig te gaan. Zoals muziek. In plaats van met de onderwerpen bezig te zijn waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn."
Reactie TikTok
TikTok heeft gereageerd dat recovery-accounts zijn toegestaan, mits ze herstelgerichte content delen die gericht is op bewustwording en hulp. Video's die gevaarlijk gewichtsverlies promoten, zijn daarentegen verboden. Een totaalverbod op recovery-accounts zou volgens TikTok ook positief en ondersteunend materiaal treffen. Daarom worden deze accounts op een andere manier gemodereerd: schadelijke instructies of het verheerlijken van eetstoornissen worden streng gecontroleerd en verwijderd. Daarnaast wordt niet alle recovery-content aanbevolen aan een breed publiek.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.