Eén verpleegkundige, drie directeuren: 'Dat is het probleem in de ouderenzorg'
- Nieuws
- Eén verpleegkundige, drie directeuren: 'Dat is het probleem in de ouderenzorg'
Wie gaat straks onze ouders voeden en wassen? Dat is een wezenlijke zorg want de Nederlandse ouderenzorg laat te wensen over. Zo merkte ook Mohammed Benzakour, die er het boek 'Yemma' over schreef. Eén verpleegkundige staat 's nachts op een afdeling met 30 ouderen, zegt hij in De Nieuws BV: "Terwijl drie directeuren boven de Balkenendenorm verdienen."
Video niet beschikbaar
"Het had drie keer dikker kunnen zijn", zegt Benzakour over zijn boek 'Yemma' (2013). Met zoveel frustraties, maar ook geestige verhalen over de ouderenzorg had hij zijn werk kunnen vullen. Het verhaal is autobiografisch, gebaseerd op de plek waar de moeder van Benzakour lag. "Ik stuitte daar op dingen waarvan ik dacht, dit is de realiteit vandaag de dag", aldus de schrijver.
Eén nachtzuster, drie directeuren
Na het lezen van het boek kun je je afvragen: waar komen mijn ouders op hun oude dag terecht? En: waar gaat het mis in de ouderenzorg in Nederland? Volgens Benzakour is het deels een beleidsprobleem. Op de afdeling waar zijn moeder zat, lagen ongeveer dertig ouderen. "Daar zat 's nachts één zuster op. En al die cliënten moesten drinken. De een moest naar het toilet, de ander had pijn en moest medicatie krijgen. Die zuster kon dat niet aan."
"Het is toch ongelofelijk", vervolgt Benzakour. "Dat er één zuster 's nachts op de afdeling staat, terwijl er wel drie directeuren waren (...) die verdienen boven de Balkenendenorm. Dat is het probleem nu in de zorg. Of in ieder geval een deel ervan. Niet alleen dat er geen aandacht is voor mensen met een andere kleur, maar dat de middelen niet goed worden verdeeld."
'Yemma' op tv
Van 'Yemma', het boek van Mohammed Benzakour, maakte Floris van Delft de gelijknamige theatervoorstelling. De verhalen die in het boek worden omschreven en dus ten tonele worden gebracht, zijn voor veel mensen in het publiek herkenbaar. Van Delft: "We hebben een mooi nagesprek gehad waarin mensen refereerden aan dat ze zelf mantelzorg hadden gegeven en het lastig vonden om de zorg te vinden die nodig was. Dat ze een groot deel zelf hadden gedaan, maar daar ook voor het dilemma stonden dat dat eigenlijk te zwaar was. Dat is het mooie aan dit verhaal: je zit gelijk bij iets heel wezenlijks."
De theatervoorstelling 'Yemma' is vanaf woensdag te zien op NPO Start
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.