Binnenland
KRO-NCRV

'Zo ver mijn geheugen terug gaat wist ik dat ik met mijn neef ging trouwen'

foto: Spraakmakersfoto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zo ver mijn geheugen terug gaat wist ik dat ik met mijn neef ging trouwen'

"Je hebt niet de skills om nee te kunnen zeggen", zegt Halime Yarba in Spraakmakers. Halime werd 35 jaar geleden door haar ouders tot een huwelijk werd gedwongen. "Bij onze geboorte was dat zo afgesproken, ik ben aan hem beloofd." Het komt nog ieder jaar voor dat Nederlandse meisjes en jongens worden uitgehuwelijkt of in het buitenland worden achtergelaten.

Video niet beschikbaar

Geen skills

Daarom wordt vandaag 'Wacht niet tot het te laat is' opgericht, een campagne van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). Het Knooppunt vraagt extra aandacht omdat de zomervakantie in het bijzonder een risicovolle periode is.

"Zo ver mijn geheugen terug gaat wist ik dat ik met mijn neef ging trouwen", zegt Halime in Spraakmakers. Van jongs af aan wist ze al dat daar geen ontkomen aan was. "Ze zeggen: dit is een boek, en dat is de man waarmee je later gaat trouwen."

"Naarmate je ouder wordt krijg je pas in de gaten dat het raar is", vervolgt ze. "Je hebt wel iets nodig om nee te kunnen zeggen en je hebt die skills niet." Halime gaat nu langs scholen om haar verhaal te vertellen en om met jongeren in gesprek te gaan.

Machtiging om te trouwen

Volgens hulpverlener Ellen van Leeuwen van het LKHA komen dit soort voorbeelden nog steeds voor. Veel mensen worden net als Halime beloofd vanaf de geboorte, maar er zijn ook andere redenen. Van Leeuwen: "Dat kunnen financiële redenen zijn en het kan zijn dat ouders vinden dat de jongere misschien wangedrag vertoont."

"Dan kan een oplossing zijn om iemand heel snel te laten trouwen zodat de ouders hun taak als opvoeders hebben volbracht en de jongere wat beter in het gareel wordt gehouden."

Halime mocht zelf niet bij haar huwelijk aanwezig zijn, ze moest haar vader daarvoor machtigen. "Dat vond ik zelf het meest shockerende: je mag al niet kiezen met wie je gaat trouwen en dan ook niet eens zelf daar bij aanwezig zijn.

"Dat vond ik mensonterend, en vooral vrouwonterend." De volgende ochtend moest ze met bewijsmateriaal naar haar schoonmoeder om te tonen dat ze maagd was.

Aangetast eer

Volgens van Leeuwen heeft uithuwelijking niet alleen maar te maken met godsdienst, maar meer met cultuur en traditie.Het gebeurt volgens de hulpverlener in diverse landen en bij mensen met verschillende geloven.

Halime zegt dat het geloof wordt misbruikt als pressiemiddel, uithuwelijking is in de Islam namelijk verboden. De grens tussen geloof en cultuur is volgens haar moeilijk te onderscheiden.

De zus van Halime heeft iets soortgelijks meegemaakt. Zij wilde van haar man scheiden, maar toen ze onder het mom van een vakantie naar Turkije ging, werd daar haar paspoort afgepakt en zij is nooit meer teruggekomen. Halime zelf is uit haar familie verbannen.

"Ik tastte de eer van de familie aan. Ik heb ieder paar jaar geprobeerd dat te herstellen maar mijn vader heeft zo’n vast beeld. Zelfs op de dag van de begrafenis van mijn moeder was hij nog bezig ons weer te laten trouwen."

‘Wacht niet tot het te laat is: de campagne van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlati

LKHA

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Klik hier om contact op te nemen met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating.

Ster advertentie
Ster advertentie