Onderwijsbond: 'Ventilatie scholen nog altijd niet op orde, terwijl frisse lucht basisregel wordt'
- Nieuws
- Onderwijsbond: 'Ventilatie scholen nog altijd niet op orde, terwijl frisse lucht basisregel wordt'
Zorgen voor frisse lucht is nu officieel de vierde basisregel in de strijd tegen corona. Maar op veel scholen is de ventilatie na anderhalf jaar nog steeds niet op orde, zegt hoofdbestuurder Kim van Strien van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in Blok&Toine. "In het begin van het schooljaar kun je deuren en ramen tegen elkaar open zetten. Maar hoe dieper we de herfst ingaan, hoe kouder dat wordt."
Middelbare scholen: welke coronamaatregelen zijn er straks nog nodig?
Video niet beschikbaar
"Nee, we weten al heel lang dat dit op heel veel scholen een probleem is. Op veel scholen is het wel op orde, of er zijn dingen aangepast. Denk aan CO2-meters en betere apparatuur. Maar er zijn ook een hoop scholen waarvan we weten dat dat niet het geval is. Dat is wel heel zorgelijk, omdat het dus een standaard regel wordt."
Aerosolen-frustratie
De rol van de ventilatie is nu met het instellen van de vierde basisregel officieel erkend, na een lange discussie. "Dat was heel frustrerend, want je zit toch met heel veel kinderen in een relatief klein klaslokaal. Wel of niet die aerosolen. Heel lang is gezegd: het moet wel aangepakt worden, maar zo is essentieel is het niet. Dat blijkt nu toch wel zo te zijn, dus dat is wel frustrerend."
Naast gebrekkige ventilatie zijn er meer zorgen onder docenten. Vooral vanwege de hoge besmettingscijfers. Van Strien is zelf naast onderwijsbestuurder docent Frans, en bij haar collega's zijn verschillende geluiden te horen.
"De anderhalve meter tussen leerlingen is volgens de huidige maatregelen niet meer nodig. Tussen leerlingen en docenten wel, maar dat is niet altijd haalbaar. Dat vind ik wel een zorgelijke situatie. Sommigen zijn bang, anderen zeggen: laten we gewoon maar weer normaal doen, kom maar op."
Pas op 13 augustus een besluit is best wel laat.
13 augustus pas een besluit: rijkelijk laat
De zorgen om de Delta-variant zouden wel eens voor hernieuwde maatregelen in de schoolgebouwen kunnen zorgen. Maar: de knoop daarover wordt pas op 13 augustus doorgehakt door onderwijsminister Slob. Rijkelijk laat, net als vorig jaar.
Van Strien: "Aan de ene kant kun je zeggen: we hebben sinds maart vorig jaar veel ervaring gehad en alle scenario's gehad. Maar pas op 13 augustus een besluit, is best wel laat. Zeker als je bedenkt dat scholen in het noorden van het land de 23e alweer open gaan. Dan heb je weinig tijd om voorbereidingen te treffen voor onverwacht andere scenario's."
Grootschalig zelftesten
En grootschalig zelftesten dan, in de strijd tegen Delta? "Nee", zegt Van Strien resoluut.
"We hebben heel veel sneltesten gehad, en bij ons op school stonden er nog 12.000 bij de conciƫrge. Die zijn allemaal geleverd, maar niet gebruikt. Want je kunt niemand dwingen om te testen. Ik werk met pubers en die gaan allemaal niet braaf twee keer per week testen. Het is een mooi idee, maar praktisch niet werkbaar."
'School is voor onderwijs'
Vaste teststraten op scholen ziet Van Strien dan ook niet zitten. "Dan heb je nog steeds te maken met het feit dat je mensen niet kunt verplichten. Je mag leerlingen ook niet vragen naar de uitslag, dat heeft met privacy te maken. Plus: sorry, een school is ook gewoon voor onderwijs. Zou het kunnen? Ongetwijfeld, maar het vraagt veel van scholen. En we hebben het al zwaar gehad het afgelopen jaar."