Binnenland
NTRPowNed

Groot verzet tegen mogelijke legeroefeningen in de duinen van Goerree-Overflakkee en Voorne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot verzet tegen mogelijke legeroefeningen in de duinen van Goerree-Overflakkee en Voorne

De Nederlandse krijgsmacht krijgt de komende jaren miljarden om het leger op alle fronten weer genoeg slagkracht te geven, na tientallen jaren van bezuinigingen. Defensie heeft daarom extra ruimte nodig om te kunnen oefenen en heeft zijn oog ook laten vallen op de duinen het Zuid-Hollandse Ouddorp en Rockanje. Dit tot grote bezorgdheid van omwonenden en Natuurmonumenten.

Overal in het land is defensie de afgelopen tijd op zoek gegaan naar mogelijk geschikte locaties voor oefeningen met materieel,manschappen en explosieven. Ook de Springertduinen bij Ouddorp en de Voornse Duinen zijn ingetekend door Defensie als mogelijke locatie voor het doen van amfibische oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij landingen vanuit zee op land worden gesimuleerd en getraind. Hierbij worden naast vaartuigen ook rupsvoertuigen ingezet.

Zeehonden op het strand

Volgens Anne Los van Natuurmonumenten is dit een nachtmerrie. "We hebben het hier over Natura 2000-gebieden met een uniek bestand aan flora en fauna. Denk bijvoorbeeld aan de vele vogelsoorten die hier hun thuis hebben maar ook aan de vele reeën die hier leven. Dit zou een enorme verstoring zijn van een uniek rustgebied dat we juist zo zorgvuldig hebben verzorgd als uniek en gezond duingebied. Als ik je vertel dat hier op de stranden de zeehondjes met hun pasgeboren jongen liggen, snap je wel dat dergelijke oefeningen hier niet wenselijk zijn."

5 Dagen...5 Dagen over uitbreidingsplannen Defensie met vandaag boswachter Anne Los en actievoerder Margi Geerlinks over de voorgenomen oefeningen in het Voornes Duin en de stranden bij Ouddorp

Petitie massaal getekend

Ook bij Margi Geerlinks die in de buurt van de Voornse duinen woont, vallen de plannen niet in goede aarde. Volgens haar is iedere mogelijke oefening er eentje teveel en is het de doodsteek voor de natuur en het unieke karakter van de Voornse Duinen. Samen met ondernemers en buurtbewoners is ze een petitie gestart om een 'Zeeslag' - zoals zij het noemt - te voorkomen. Inmiddels is deze petitie in korte tijd ruim 5000 keer getekend.

Oefenen op de maasvlakte

Zowel Anne als Margi zijn niet tegen de oefeningen of tegen activiteiten van Defensie maar niet op deze locatie waar natuur en toerisme hand in hand gaan. Volgens hen is de nieuw aangelegde Maasvlakte een uitgelezen locatie. "Logistiek is de Maasvlakte uitstekend bereikbaar, je belast er niet de natuur en de mensen mee die op zoek zijn naar rust. En volgens mij zijn er plannen voor een derde Maasvlakte. Dat lijkt me een uitstekende plek voor Defensie om aanspraak op te maken."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie