Traumachirurg Martijn Poeze is reservist: 'Ik kan uitgezonden worden'
- Nieuws
- Traumachirurg Martijn Poeze is reservist: 'Ik kan uitgezonden worden'
Met flessen water en een noodradio bereiden veel Nederlanders zich al voor op een mogelijke crisis. Maar ook Defensie bereidt zich voor. Zij zijn op zoek naar duizenden militairen en reservisten. Hiervoor schakelen zij onder andere de hulp in van ziekenhuizen: artsen en verpleegkundigen worden enthousiast gemaakt om reservist te worden. Martijn Poeze is traumachirurg in het Maastricht UMC en reservist geworden bij Defensie. Hij vertelt hierover in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Reservist
Waarom heeft Poeze zich aangemeld? "Sinds 2019 hebben wij een samenwerking met Defensie; zij zochten toen ziekenhuizen waar met name ernstige traumapatiënten werden behandeld. Het Maastricht UMC is zo'n ziekenhuis", vertelt de traumachirurg. Artsen die normaal werkzaam zijn in het ziekenhuis binnen de traumazorg, zetten als reservist hun expertise ook in bij Defensie. "De artsen staan stand-by in het ziekenhuis, ze voeren hun normale werkzaamheden uit. Maar ze weten dat als het telefoontje komt, ze zich moeten melden bij de kazerne", legt Poeze uit. Mochten de reservisten worden opgeroepen, dan staan er ter vervanging reserve-artsen klaar.
Procedure
De traumachirurg heeft een militaire training gevolgd waardoor hij nu een reservist is. "Daar komen alle aspecten van Defensie in langs, ook de geneeskundige kant", vertelt de traumachirurg. Poeze leerde niet met wapens omgaan, zoals een reguliere militair: "Maar ik moet mezelf wel kunnen verdedigen. Ik heb dus wel een opleiding gekregen in het hanteren van een pistool. Maar mijn doel is om mensen en militairen te redden met mijn werk."
Mijn keuzes hebben consequenties.
Militair chirurg
Is het werk als chirurg anders als je militair chirurg bent? "Ja en nee. Je hebt nog steeds een gewonde patiënt. Maar de letsels die een militair krijgt zijn heel anders, door onder andere explosieven", antwoordt Poeze. Dit soort letsels zijn erger dan de letsels die de traumachirurg normaal in Nederland ziet.
Nederland zit nu nog niet in een oorlogssituatie. Toch behandelt Poeze al wel militairen. "Ongeveer wekelijks krijgen wij een soldaat uit Oekraïne over. In het veld is de behandeling dan al gestart, maar bij ons krijgt hij dan de eindbehandeling", legt de traumachirurg uit. Dit gebeurt bij bijzondere letsels, die Oekraïne niet allemaal kan behandelen: "Die patiënten worden dan verder in Europa behandeld."
Thuisfront
De traumachirurg geeft aan dat de situatie die op Nederland afkomt serieus is: "Daarom komt er ook een serieuze taakstelling bij kijken." Het thuisfront is ook bij de keuze van de traumachirurg betrokken: "Mijn keuzes hebben consequenties. Ik kan uitgezonden worden naar oorlogsgebieden."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.