Binnenland
NTRPowNed

Zoektocht naar nieuwe oefenlocaties voor Defensie is in volle gang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoektocht naar nieuwe oefenlocaties voor Defensie is in volle gang

Na jarenlange bezuinigingen en afstoten van onderdelen is dDefensie nu weer begonnen met het opbouwen daarvan. Bij alle onderdelen van de krijgsmacht zal er de komende jaren structureel fors worden geïnvesteerd in materieel; zoals tanks en vliegtuigen, maar ook in personeel. En dat betekent simpelweg dat er ook nieuwe oefenlocaties nodig zijn.

Bezorgdheid bij bewoners

Luchtmachtkolonel Jos van der Leij is hoofd Leefomgeving bij Defensie en gaat in die rol van provincie naar provincie om de noodzaak van uitbreiding uit te leggen aan de lokale bevolking. Met kaarten van de omgeving krijgen de toehoorders te horen en te zien welke plannen Defensie heeft met hun dorp, stad of natuurgebied. En dat is volgens Van der Leij best een uitdaging: "Bijna iedereen die ik spreek is overtuigd van de noodzaak om uit te breiden. We hoeven maar naar het nieuws te kijken om dit te snappen. Maar als dat betekent dat defensie misschien ook wel in jouw directe omgeving moet uitbreiden, zijn veel mensen terecht denk ik nieuwsgierig en bezorgd."

Iets dat 5 Dagen-verslaggever Joris Kreugel ook merkte bij zo'n informatiecentrum in Budel. Na afloop gaf een bewoner aan weinig vertrouwen te hebben in het verloop van de procedure. Volgens de man is alles al beslist en heeft de burger geen inspraak. Maar volgens kolonel Jos van der Leij is dat niet het geval en worden alle redelijke bezwaren en argumenten meegenomen in de uiteindelijke besluitvorming.

5 Dagen over uitbreidingsplannen Defensie met o.a kolonel Jos van der Leij, stichting explosievrij Heerde, bewoners en natuurorganisaties Voorne aan Zee,Ouddorp en Drenthe.

Munitieopslag

Veel van de onrust komt volgens Van der Leij ook door onwetendheid. Als voorbeeld noemt hij zoektocht naar een geschikte locatie voor munitieopslag. Hier is veel verzet tegen. "Veel mensen denken dat ze een vuurwerkramp op hals halen. Maar het tegendeel is waar. Niets is beter beveiligd als een depot waar munitie ligt opgeslagen. Ik woon er zelf. En onveilig is het allerminst. Niets is beter bewaakt."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie