Binnenland
NOS

Leerlingen krijgen darmklachten door ophouden ontlasting

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Leerlingen krijgen darmklachten door ophouden ontlasting

Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat school-wc's een taboe zijn bij leerlingen. De helft doet er bijna nooit een grote boodschap, wat kan leiden tot buikpijn bij deze kinderen.

Video niet beschikbaar

"Dat komt doordat de leerlingen de wc's te vies vinden en door een gebrek aan privacy", zegt directeur Mariël Croon. "Het zijn vaak van die klapdeurtjes waar je onderdoor kan kijken en dat vinden kinderen nog wel eens grappig om te doen, maar dat geeft geen privacy."

"Er gaan natuurlijk tientallen tot honderden kinderen per dag naar zo'n wc en er wordt alleen 's avonds schoongemaakt. Dat is te weinig."

"Met klachten naar de dokter"

"We kregen signalen van ouders, maar ook vanuit de medische wereld, zoals het Kinderbuikcentrum in Amsterdam. Toen hebben we onder duizend kinderen en hun ouders onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat de helft vrijwel nooit gaat en een meerderheid houdt het regelmatig op."

"43 procent krijgt daar klachten van en bij één op de zes is het zo ernstig dat ze er zelfs voor naar de dokter moeten", stelt Croon. "Daar zijn we van geschrokken."

'Wc-gedrag is belangrijk'

"Wat wij graag willen is dat scholen wel een veilige wc bieden, waar je voldoende privacy hebt en die ook schoon is. En dat daar ook op toegezien wordt", aldus Croon. "Op dit moment is dat nergens belegd."

"Het is ook belangrijk dat kinderen weten dat het heel ongezond is om je ontlasting op te houden. Gezond wc-gedrag is een belangrijk onderwerp en we gaan kijken of scholen daar iets mee kunnen gaan doen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie