Binnenland
KRO-NCRV

Laptops gratis maken voor scholieren? 'Alles om onderwijs te volgen, moet bekostigd worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laptops gratis maken voor scholieren? 'Alles om onderwijs te volgen, moet bekostigd worden'

Steeds meer ouders kloppen aan bij Stichting Leergeld omdat zij de schoolspullen van hun kinderen niet meer kunnen betalen, blijkt uit een opvraag van Nieuwsuur. De stichting roept de overheid nu op om laptops voor scholieren gratis te maken. "Het is logisch dat het bij de bekostiging van scholen hoort, niet de rekening van ouders. Laptops horen echt bij het onderwijs", zegt Lobke Vlaming, directeur van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs, bij Spraakmakers.

Stichting Leergeld laat weten dat ze afgelopen jaar 181 duizend leerlingen hebben geholpen in het aanschaffen van schoolspullen, met een bedrag van meer dan 37 miljoen euro. "Onderwijs is een publiek goed waar ieder kind kosteloos van gebruik moet kunnen maken", zegt Vlaming. Inmiddels horen laptops "echt bij het onderwijs" en daarom vindt ook Vlaming dat er actie ondernomen moet worden. Volgens Vlaming is er consensus over de gratis laptops, maar "gebeurt er niets" binnen de politiek.

Noodzaak

"Scholen beslissen zelf of ze een laptop nodig vinden. Je kunt discussiëren of dat noodzakelijk is", voegt Vlaming toe. Maar in de praktijk verplichten scholen het gebruik van laptops, "omdat ze het onderwijs zo hebben ingericht." Daarom is de school ook de aangewezen verschaffer van de laptop, aldus Vlaming.

Regeling voor ouders

Op dit moment zijn er al regelingen voor ouders met een kleine beurs, maar daar wordt te weinig gebruik van gemaakt, meldt Vlaming. "Alleen de ouders die assertief zijn en weten hoe het zit, kloppen aan bij school." Dat valt Tineke de Heer, adjunct-directeur van de middelbare school Insula Koningstraat, ook op. "Ik had meer ouders verwacht die zouden aangeven dat ze het niet kunnen betalen."

Verborgen armoede

De Heer vertelt dat "slecht 10 procent" van de ouders op haar middelbare school heeft gevraagd om hulp. "De groep die niet in aanmerking komt, is een groep van verborgen armoede. Zij wringen zich in allerlei bochten om dit te kunnen betalen." Daar staat tegenover dat ouders die het echt niet kunnen betalen, dat ook niet hoeven te doen.

Daarom vindt De Heer het ook een goed plan als de overheid de laptops voorziet. "Het gaat om gelijkheid en inmiddels kunnen we niet meer zonder." Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds schaart zich daarachter. "Mensen die wel werken en niet veel verdienen, voelen zich verplicht om het te betalen, maar komen dan ergens anders weer in de problemen."

Prijsbegrenzing

Spekman vindt de vergelijking met de regeling rondom schoolboeken dan ook "terecht." Bovendien zou de overheid ervoor kunnen zorgen dat de prijs van een laptop voor school begrensd wordt tot een bepaald maximum.

Beller Floor Drost heeft zes kinderen die onderwijs volgen. "Als je vanuit DUO zegt: je krijgt voor leermiddelen een tegoedbon. Met een bon kan je naar een winkel en kun je een laptop aanschaffen. Als je een luxere wil aanschaffen, kun je dat zelf bijleggen. Maar in de basis een bon voor 300 euro voor alle kinderen in Nederland", is de oplossing van Drost.

Luisteraar John van der Zeeuw stelt een regeling met een borgbedrag voor. "Als iedereen een gelijke kans moet hebben, moet dat betaald worden." Beller Fred Bruggeman vindt dat er "van een klein probleem een algemeen probleem" gemaakt wordt.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie